Arbeidsinspectie mag vaker administraties in beslag nemen

0

Wanneer de Arbeidsinspectie een vermoeden heeft van onderbetaling, mag deze straks de administratie van een werkgever in beslag nemen.

Dit staat tenminste in een wetsvoorstel dat demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Een van de taken van de Arbeidsinspectie is om te controleren of werkgevers minimaal het wettelijk minimumloon en de verplichte vakantiebijslag betalen. De Arbeidsinspectie mag momenteel de administratie van werkgevers al inzien. Ook kan de inspecteur de administratie meenemen om te kopiëren. Als werkgevers niet meewerken, kan er een proces-verbaal worden opgemaakt.

Wordt de Wet arbeid vreemdelingen overtreden dan kan de Arbeidsinspectie ook nu al de administratie in beslag nemen. De wetswijziging maakt inbeslagname van de administratie nu ook mogelijk bij een vermoeden van een overtreding van de Wet minimumloon en minimum- vakantiebijslag.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer