Bij UWV verdwijnen 5000 tot 6000 banen

0

Bij uitkeringsinstituut en bemiddelingsbedrijf UWV verdwijnen de komende jaren vijf- tot zesduizend banen om de bezuinigingsdoelstellingen van de regering op het overheidsapparaat te halen.

Dat is ongeveer een kwart van het personeelsbestand. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft maandag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om de besparingsopdracht voor zijn ministerie, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het UWV toe te lichten.

In de periode 2012-2015 moet er bij het UWV 299 miljoen euro worden bezuinigd. Een bedrag van 78 miljoen euro was al ingeboekt door het vorige kabinet en de rest is afgesproken in het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

Maar het UWV krijgt ook nog te maken met kortingen op budgetten om werklozen aan het werk te helpen, waardoor de instantie dat met ongeveer 200 miljoen euro minder moet zien te regelen. Ook is de verwachting dat het aantal mensen met een uitkering daalt, waardoor het UWV circa 100 miljoen euro minder van het Rijk krijgt.

Het grootste verlies aan banen wordt verwacht bij het UWV Werkbedrijf. Daar verdwijnen met ingang van volgend jaar al circa negenhonderd arbeidsplaatsen. Het uitkerings- en bemiddelingsbedrijf gaat het aantal regiovestigingen terugbrengen van honderd naar dertig en werkzoekenden zullen vooral nog digitale hulp via internet en e-mail krijgen in plaats van via persoonlijk contact.

Kamp heeft eind vorig jaar al laten weten dat de hardste klappen bij het UWV terecht zouden komen. Hij sprak toen al van duizenden banen minder bij het uitkerings- en bemiddelingsbedrijf. Bij de SVB en zijn eigen departement gaat het om honderden banen. Bij de SVB, die onder meer de AOW uitvoert, moet 54 miljoen euro worden bespaard. Bij het ministerie van Sociale Zaken zelf gaat het om een bedrag van 58 miljoen euro.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer