Binnenkort onderhandelingen ABU-cao

0

Op 1 april loopt de ABU-cao voor uitzendkrachten af. Dat betekent dat er onderhandeld moet worden over een nieuwe cao. Deze onderhandelingen gaan 14 maart aanstaande van start.

Dit meldt de ABU op haar website.

Anders dan in voorgaande jaren is dat de vakbonden de cao hebben opgezegd. Dit betekent dat de oude cao na expiratiedatum niet meer automatisch doorloopt. Mochten partijen het dus niet vóór 1 april eens worden over de nieuwe cao, is er vanaf die datum geen cao voor uitzendkrachten meer binnen de ABU. ‘We zullen er had aan moeten trekken om op tijd nieuwe afspraken te maken,’ aldus ABU-directeur Aart van der Gaag eerder tegenover Flexmarkt Magazine. ‘Bovendien hebben de onderhandelingen door het opzeggen van de vakbonden een ander karakter gekregen dan in het verleden het geval was.’

Twee delen

De onderhandelingen zullen gaan over het beloningsgedeelte van de cao. De Cao voor uitzendkrachten bestaat namelijk uit twee delen. Het ene deel gaat over beloningen. Dit deel heeft een looptijd van twee jaar en hierover gaan cao-partijen vanaf maart onderhandelen. Het andere gedeelte gaat over de rechtspositie van uitzendkrachten (het soort contracten), scholing en pensioenen. Dit gedeelte heeft een langere looptijd, namelijk van vijf jaar. Dat deel van de cao loopt nog tot 2014.

Sterke cao

Binnenkort zenden de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en LBV en de ABU hun voorstellen voor de nieuwe cao over en weer. Halverwege maart gaat men dan met elkaar om de tafel. De ABU heeft laten weten in te zetten op ‘een sterke cao die helderheid en zekerheid geeft aan uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers en die ervoor zorgt dat uitzendkrachten steeds goed inzetbaar zijn. Een goede cao zorgt dat uitzendwerk voor alle partijen een aantrekkelijke vorm van werk is.’

Volgens de ABU is het streven om ook de nieuwe cao weer algemeen verbindend te laten worden voor de gehele uitzendbranche.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer