Christelijk uitzendbureau geweerd door grote bedrijven

4

Enkele bedrijven hebben de samenwerking stopgezet met het zeer christelijke uitzendbureau DWN Service. Daaronder vallen grote bedrijven als Gamma, Media Markt en Hema.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het uitzendbureau is eigendom van de Christelijke Gemeenschap Nederland (CGN), die haar hoofdkwartier in Stadskanaal heeft. Het uitzendbureau is onderdeel van de Noorse Broeders, door FNV Bondgenoten een ‘sekte’ genoemd.

Volgens een woordvoerder van de HEMA had men aanvankelijk geen idee dat het om een dergelijk soort uitzendbureau ging: ‘Een aantal vestigingen in het noorden van Nederland maakte wel eens gebruik van de diensten van deze onderneming, bijvoorbeeld wanneer er snel een winkel leeggehaald moest worden in verband met een verbouwing. Ik weet niet hoe vaak en hoe lang er contact is geweest. Toen we te horen kregen dat er een christelijke organisatie achterzat, hebben we de banden verbroken. We willen niet geassocieerd worden met politiek of religie. Aanvankelijk wisten we het niet en speelde het geen rol.’ 

Uizending Netwerk

In een uitzending van Netwerk eerder dit jaar bleek dat het uitzendbureau werkt met zogenaamde vrijwilligers. Daardoor hoeven geen loonbelasting en premies afgedragen te worden, en kan het uitzendbureau goedkope arbeid leveren. Het uitzendbureau verdient miljoenen euro’s per jaar, wat gedeeltelijk terugvloeit naar de Noorse Broeders. De constructie is goedgekeurd door de Belastingdienst, iets waar verschillende partijen in de Tweede Kamer moeite mee hebben. 

Vakbond

Volgens vakbondsbestuurder Marcel Nuyten maakt het bedrijf zich hiermee schuldig aan concurrentievervalsing: ‘Het gaat gewoon om commerciële klussen voor commerciële bedrijven waar ze commerciële tarieven voor rekenen, en dan kun je niet volhouden dat het om vrijwilligerswerk gaat. Dat kan niet, arbeid is arbeid. Voor dit soort werk moet je een normaal uurloon rekenen, en moet gewoon belasting betaald worden, dat moeten anderen ook. Hiermee drukken ze andere partijen uit de markt.’

Volgens Nuyten zijn er klachten ingediend bij de Arbeidsinspectie en de Stichting naleving CAO voor uitzendkrachten. De eerste zal waarschijnlijk deze maand uitspraak doen, waarna de tweede mogelijk ook aan de slag kan.

Reactie uitzendbureau

In een reactie zegt het uitzendbureau dat ‘de vrijwilligers van DWN Service geen beloning voor hun werkzaamheden ontvangen. Daarmee is er geen sprake van een dienstbetrekking en is DWN Service niet belastingplichtig voor de loonheffing.’

Verder stelt men dat de gehanteerde werkwijze tot stand is gekomen na vooroverleg met de Belastingdienst en met toonaangevende adviseurs, onder meer op het gebied van loonbelasting.

Basti Baroncini, redacteur Flexmarkt
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

 1. Gun een ander zijn of haar verworven bezit staat er in de Bijbel. Daarmee is genoeg gezegd denk ik. Voor de duidelijkheid. Ik keur de werkwijze van dit bureau af.

 2. m.e. antonius op

  christelijk nederland gaat achteruit, omdat er teveel onreinheid, hebzucht en ongeloof is binnengetreden, jullie moeten terug naar de tijd van koningin wilhelmina die een bekeerde vorstin was en in Koning Jezus Christus geloofde die de Koning der Koningen is en als jullie dat doen zullen jullie zien dat het beter gaat en gezegend zal zijn in dit land.er is geen God als Jahweh, geloof het maar dan zul je zien daag Hem uit dan zul je in dromen en visioenen zien wat de Heilige Geest jullie zal bewijzen en ook overtuigen van zonde oordeel en gerechtigheid, dus keur nooit de Christenen af die een uitzendbureau willen starten en Jezus komt spoedig, kijk maar naar alles b.v. het weer, de crisis het geweld en onveiligheid en geweld. een gezegende tijd in jezus naam.

 3. Ik ben het er mee eens!

  Gun een ander zijn of haar verworven bezit staat er in de Bijbel. Daarmee is genoeg gezegd denk ik. Voor de duidelijkheid. Ik keur de werkwijze van dit bureau af.

  Vr.gr.,

  Frank

Reageer