Detacheerders boeken opnieuw forse omzetgroei

0

De omzet van Nederlandse detacheerders is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen met 16% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dat blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

De omzet binnen het IT-vakgebied is met 20% sterk gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Ook Engineering (18%) en Financial (13%) laten dubbele groeicijfers zijn.

Fred Boevé, bestuurslid VvDN
Fred Boevé, bestuurslid VvDN

Flinke omzetstijging

De flinke omzetstijging in het vierde kwartaal van 2022 ligt in lijn met de voorgaande kwartalen. In het in het derde kwartaal steeg de omzet van Nederlandse detacheerders met 17%, in heet tweede kwartaal, in het tweede kwartaal van 2022 met maar liefst 20% en in het eerste kwartaal 18%.
Toch ziet Fred Boevé, bestuurslid VvDN, de groei momenteel afvlakken. “Ondanks de omzetgroei gaat het nu best spannend worden. We zien de groei wat afvlakken. We nemen nog steeds meer mensen in vaste dienst. Dat is dit kwartaal met 6% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Maar dit alles heeft ook een neveneffect. De periode zonder opdracht (de zogenaamde ‘leegloop’) stijgt omdat leden steeds vaker zelf specialisten meerdere maanden voordat een opdracht start al in dienst nemen. In die tussentijd ruimen zij tijd in om mensen op te leiden en te trainen in afwachting van de juiste opdracht. Hier staan echter geen inkomsten tegen over. Op zich kan dit worden opgevangen. Zij het wel dat de stijging van de verkooptarieven niet in de pas loopt met de sterk stijgende kosten.”

Geringere stijging verkooptarieven

De verkooptarieven stegen volgens de MarktMonitor met 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is echter onvoldoende. Boevé: “Het probleem van onze sector is dat wij vaak met grote organisaties zakendoen waarbij de afdeling Inkoop soms wel belangrijker lijkt dan de afdeling HR. Deze inkoopafdeling timmert contracten volledig dicht en ziet ‘personele inzet’ niet als een investering maar vooral als een kostenpost. Tussentijds herzien of aanpassen van overeenkomsten is bijna niet bespreekbaar. Terwijl onze salaris- en inkoopkosten enorm zijn gestegen. Natuurlijk is er sprake van ondernemingsrisico, maar wij kunnen niet blijven absorberen. We moeten dit bespreekbaar maken met onze opdrachtgevers.”

Lees ook: ‘Tarieven gedetacheerden en zzp’ers stijgen in 2023 met 4 tot 6%’

Investeren in opleiding

Detacheerders zetten volgens de VvDN fors in op het extra opleiden van personeel. In vergelijking met 2021 is er 18,5% meer uitgegeven aan opleidingen. In totaal werd er 4,2% van de loonsom uitgegeven aan opleidingen. Dit is aanzienlijk meer dan dat ‘reguliere’ organisaties doen, zo claimt de VvDN. Detacheerders zijn zich volgens de branchevereniging bewust van het belang om personeel te blijven binden en boeien.

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer