Goed jaar voor Randstad, omzetgroei vlakt wel af

0

Randstad boekte in 2022 wereldwijd een omzetgroei van 8%. De omzet groeit de laatste maanden minder hard door afzwakkende economie. Zowel mondiaal als in Nederland boekte het uitzendconcern in het vierde kwartaal van 2022 een omzetgroei van 2%.

Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van het uitzendconcern.

Verwachte recessie

Randstad is wereldwijd in de laatste maanden van 2022 minder hard gegroeid dan begin vorig jaar. Door de verwachte recessie waren bedrijven voorzichtiger met het aannemen van nieuw personeel. In de voorgaande kwartalen groeide het bedrijf nog hard door de krappe arbeidsmarkt. “De macro-economische omstandigheden verzwakten in het vierde kwartaal, wat zich vertaalde in minder wervingsactiviteiten van klanten”, schrijft het bedrijf in een toelichting.

Randstad wereldwijd

De mondiale omzet van Randstad steeg in het vierde kwartaal van 2022 nog wel, tot 7 miljard euro. Maar daarmee was de organische groei, dus zonder wisselkoerseffecten, slechts 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is veel minder dan in de voorgaande kwartalen.
In heel 2022 steeg de omzet van Randstad wereldwijd met 8% tot 27,6 miljard euro. Randstad boekte een jaarwinst van 929 miljoen euro, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder.

Randstad Nederland

Randstad Nederland boekte in het vierde kwartaal een omzet van 906 miljoen euro, een (organische) omzetgroei van 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor Nederland was dat een verbetering ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Randstad Nederland kende namelijk geen groei in het derde kwartaal. Voor heel 2022 is de omzet van Randstad Nederland uitgekomen op ruim 3,5 miljard euro. Dat is een omzetgroei van 4%.

Als je specifieker naar de omzetontwikkeling van Randstad Nederland in het vierde kwartaal van 2022 kijkt zie je grote verschillen.
Staffing en Inhouse services (samen vooral grootschalig uitzenden) kromp met 2% op jaarbasis (Q3: -3%), Professionals (vooral detacheren) groeide met 21% op jaarbasis (Q3: +15%) en recruitment voor vaste contracten groeide met 30% op jaarbasis (Q3: +53%).

Vooruitzichten

De trend dat werkgevers voorzichtiger aan doen, is ook begin 2023 merkbaar voor Randstad. De omzet in januari was daarom iets lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

In deze video van Randstad geeft CEO Sander van ’t Noordende een toelichting op de cijfers.

Bronnen: Randstad/ANP

 

Lees ook: Sterk kwartaal Randstad, geen groei in Nederland (derde kwartaal 2022)

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer