Randstad boekte wereldwijd een flinke omzetgroei, maar niet in Nederland. Randstad zag de vraag naar uitzendkrachten in het afgelopen kwartaal ‘marginaal’ afnemen, als gevolg van de verslechterende economische omstandigheden.
Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van het uitzendconcern.
Randstad-topman Sander van ‘t Noordende spreekt van een sterk financieel kwartaal. Zo kwam de totale omzet in het derde kwartaal van dit jaar uit op ruim 7 miljard euro, een stijging van 12% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg afgelopen kwartaal met 16% tot 230 miljoen euro.
In onder meer de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Italië deed Randstad goede zaken. Randstad kon afgelopen kwartaal opnieuw profiteren van de sterke dollar. Zonder dit gunstige valuta-effect zou de totale omzet met 7% zijn gestegen (organische groei). Ter vergelijking, in het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de (organische) omzetgroei 9%.
Randstad Nederland
Randstad Nederland – met een kwartaalomzet van € 855 miljoen goed voor 12% van de wereldwijde omzet – kende geen groei in het derde kwartaal (organische groei: 0%). In het tweede kwartaal was de omzetgroei in Nederland een bescheiden 1%. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar is de omzetgroei in ons land gemiddeld 4%.
Binnen Randstad Nederland deed de uitzendtak het relatief minder goed. De Staffing en Inhouse Services (grootschalig uitzenden) daalde met -3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het bedrijfsonderdeel Professionals (vooral detacheren) groeide juist (+15%), net als recruitment voor vaste contracten (+53%).
De winstgevendheid van Randstad Nederland stond enigszins onder druk: de EBITA-marge zakte naar 5,7% in het derde kwartaal van dit jaar (was 7,5% in het derde kwartaal 2021).
De omzetontwikkeling van Randstand Nederland ligt daarmee in lijn met de ABU Marktmonitor, die eveneens een stabilisatie van de omzet van uitzenders laat zien.
Minder uitzendkrachten
Wereldwijd leverde Randstad in het derde kwartaal een fractie minder uitzendkrachten dan vorig jaar. In de eerste twee weken van oktober is ‘een vergelijkbare, geleidelijke vertraging te zien’, zegt de topman in een toelichting op de kwartaalcijfers.
In Nederland kwam de groei van het concern in het derde kwartaal dus bijna tot stilstand. Uitzendbureaus merken het als eerste als de economie verslechtert. Daarnaast bleef Nederland achter doordat er vorig jaar tijdens de coronapandemie veel uitzendkrachten geleverd werden om te vaccineren, te testen en te helpen met bron- en contactonderzoek. Die omzet viel dit jaar weg, legt Van ‘t Noordende uit.
Randstad waagt zich niet aan een concrete prognose voor het huidige vierde kwartaal.
Bronnen: Randstad/ANP