Recordomzet voor Randstad, groei in Nederland blijft achter

0

Randstad heeft in het tweede kwartaal een recordomzet geboekt. De inkomsten zijn wereldwijd met 13 procent gestegen, Nederland bleef met een toename van 1 procent achter bij de groei in andere landen.

De krappe arbeidsmarkt maakt dat werkgevers steeds vaker uitzenders als Randstad inschakelen om het gehele wervingsproces voor hen te doen, zo geeft topman Sander van ’t Noordende als verklaring in het kwartaalbericht. De omzet bedroeg in het tweede kwartaal bijna € 6,9 miljard, tegen € 6,1 miljard een jaar eerder. De kwartaalwinst kwam uit op € 196 (176) miljoen, een stijging van 11 procent. De hogere omzet wordt ook voor een deel veroorzaakt door de sterke dollar, aangezien Randstad in euro’s werkt en een groot deel van de omzet uit Noord-Amerika haalt.

Groei in vaste contracten en outsourcing

Randstad groeide organisch met 9 procent; de inkomsten namen daarnaast toe door de overname van de Franse online wervingsspecialist Side, die 2.000 klanten in de boeken heeft. Bemiddeling naar vaste contracten, vorig jaar al goed voor de meeste groei, pluste in het tweede kwartaal met 38 procent; de inkomsten uit recruitment process outsourcing verdubbelden.

Op de Noord-Amerikaanse markt, de grootste deelmarkt voor Randstad, schoot de omzet met 27 procent omhoog naar € 1.367 miljoen. Daarvan bleef in organische zin (zonder rekening te houden met wisselkoersen, overnames of herwaarderingen) 10 procent over. In Italië ging de omzet met 20 procent omhoog en ook Spanje en Portugal deden het goed.

Minder omzet en marge in Nederland

In die stortvloed van dubbele cijfers steekt de groei in Nederland met 1 procent (tot € 879 miljoen) wat mager af, zeker omdat het eerste kwartaal nog een omzetstijging van 13 procent had laten zien. Bovendien is de winstmarge van Randstad in ons land door hogere marketingkosten ook gedaald, van 6,7 procent naar 5,8 procent. Het concern meldt overigens alleen voor ‘staffing en inhouse’ een dalende omzet (met 1 procent). Bemiddeling van professionals (onder meer Yacht) pluste met 12 procent en de bemiddeling naar vaste contracten groeide zelfs met 65 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Over de eerste helft van dit jaar resteert voor Randstad Nederland een omzetgroei van 6 procent tot € 1.765 miljoen. Het bedrijfsresultaat eindigt over het eerste halfjaar met € 109 miljoen nog net een miljoen hoger dan vorig jaar.

Overigens zijn de bescheiden cijfers voor Nederland nog altijd beter dan in de totale markt. Volgens cijfers van de ABU is het aantal uitzenduren de afgelopen maanden fors gedaald en boekte de uitzendsector de afgelopen periode een omzetdaling van 1 procent. Een van de factoren die een rol spelen is volgens Van ’t Noordende dat er het laatste kwartaal minder coronagerelateerd werk was, zoals testen en callcenterwerk voor GGD’s.

Randstad is in Nederland veruit het grootste flexbedrijf, zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde Flexmarkt top 100.

Bron: ANP/Randstad

Over Auteur

Reageer