Arbeidsmarkt toch weer krapper, wel iets meer uitzendbanen

0

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal weer iets krapper geworden. Het aantal banen blijft groeien, zowel tijdelijke contracten, het aantal zpp’ers als uitzendbanen, waarvan er 8.000 zijn bijgekomen.

Dit blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktcijfers van het CBS.

De arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2022 weer iets krapper geworden. In het derde kwartaal vorig jaar nam de spanning op de arbeidsmarkt voor het eerst sinds lange tijd iets af. Maar die ontwikkeling heeft zich dus niet voortgezet. Tegenover elke 100 werklozen stonden eind van het jaar 123 vacatures.

(Bron: CBS)

Minder openstaande vacatures

Eind december stonden er 442.000 vacatures open, 7.000 minder dan aan het einde van het derde kwartaal. Dit is de tweede achtereenvolgende daling na een periode van acht kwartalen waarin het aantal vacatures bleef toenemen. Wederom staan de meeste vacatures open in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg; deze drie sectoren zijn samen goed voor de helft van de openstaande vacatures.

Meer uitzendbanen

Bij de uitzendbureaus waren er in het vierde kwartaal 8.000 banen meer dan in het voorgaande kwartaal, een toename van 1%. In het derde kwartaal daalde het aantal banen in de uitzendbranche nog met 15.000.

(Bron: CBS)

 

Meer flexkrachten

Het CBS en TNO melden op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens dat flex groeit.

In het vierde kwartaal van 2022 hadden 2,7 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 64.000 meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Er kwamen vooral flexkrachten bij met relatief veel zekerheid in hun contract, zoals een tijdelijk contract met uitzicht op vast. Ook het aantal zzp’ers nam toe.
Het aantal oproep- en invalkrachten nam juist af in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-3%); eind 2022 waren er 916.000 oproep- of invalkrachten.
En het aantal uitzendkrachten daalde ook licht in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-1%); eind 2022 waren er 395.000 uitzendkrachten.
De groep flexwerkers die de overstap maken van oproep- of uitzendkracht naar zzp’er, had in het vierde kwartaal van 2021 een omvang van 9.000. Een jaar later waren dit er 16.000, een toename van 70%.

(Bron; CBS)

 

Lees ook: Records op de arbeidsmarkt blijven gebroken worden

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer