‘Tarieven gedetacheerden en zzp’ers stijgen in 2023 met 4 tot 6%’

0

De uurtarieven van zzp’ers en gedetacheerden zijn in 2022 gemiddeld 3,8% gestegen. Een stuk minder hard dan, onder druk van schaarste en inflatie, werd voorspeld. In 2023 wordt een gemiddelde tariefstijging van 4 tot 6% verwacht.

Dat blijkt uit analyses van de Intelligence Group en HeadFirst Group.

De gemiddelde afgesproken loonsverhoging kwam aan het eind van 2022 uit op 3,8%, blijkt uit cijfers van de arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers AWVN.
De stijging voor professionals in dienst van detacheerders lag volgens De Vereniging van Nederlandse Detacheerders (VvDN) beduidend hoger. De VvDN meldde in november vorig jaar een gemiddelde tariefstijging van 7%.
De inhuurdata van HeadFirst Group komt overeen met de AWVN-cijfers. Professionals die in 2022 aan een nieuwe opdracht zijn gestart kenden een stijging van 3,8% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers ligt momenteel op € 92,15.

marion van happen
Marion van Happen (CEO HeadFirst Group)

‘Kwaliteit boven uurtarief’

Opvallend is dat de gemiddelde groei van het gerealiseerde uurtarief in 2022 hoger is dan de gemiddelde groei van de tarieven aangeboden op opdrachten: namelijk 3,8% en 2,9%. In 2021 was dit precies andersom met 2,6% en 4%. Marion van Happen, CEO HeadFirst Group, licht toe: “Dit schept het beeld dat opdrachtgevers in 2022 kwaliteit boven het uurtarief verkozen, als gevolg van de aanhoudende schaarste. Partijen en individuen die dat durven houden zichzelf in de game en blijven wendbaar. Want ondanks dat er gesproken wordt over een flinke economische recessie, blijft de werkloosheid dalen en de werkgelegenheid stijgen.”

Uurtarieven behouden gelijke tred

De loonsverhogingen zullen aanhouden in 2023, maar door inflatie- en winstdalingen bij werkgevers en de angst voor een milde recessie zal deze naar verwachting tussen de 4 en 6% zijn. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group zegt hierover: “Alsnog een aanzienlijke groei, zelfs net iets hoger dan vorig jaar, aangezien er sprake is van een vertragend effect uit 2022. Het CBS verwacht in maart 2023 een stevige inflatiecorrectie, doordat zij verkeerde variabelen meenemen in hun analyses. Hierdoor zal de koopkrachtdaling minder groot zijn dan nu wordt verwacht.”De uurtarieven van professionals houden daarmee gelijke tred met de CAO-ontwikkelingen. “Opdrachtgevers nemen geen rigoureuze stappen om tarieven op lopende opdrachten op grote schaal te indexeren. Ze kiezen voor een performance based aanpak: alleen professionals met goede prestaties en een uurtarief dat onder het marktgemiddelde ligt, worden geïndexeerd”, stelt Van Happen.

Lees ook: Tarieven flexwerkers stijgen sterker dan verwacht

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer