Het vierde kwartaal van 2023 laat voor de detacheringsbranche een gemengd beeld zien. De omzet (per werkbare dag) steeg met 3,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Echter, het aantal gedetacheerden zonder opdracht (‘leegloop’) nam met 40% fors toe. Ook wordt de duur van de opdrachten korter. Daar staat tegenover dat de tarieven op goed niveau blijven. Bijna 67% van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van 7 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van branchevereniging VvDN.
Voorzichtig optimistisch
Fred Boevé, bestuurslid van de VvDN, is voorzichtig optimistisch over de toekomst: “We zien dat de omzet nog steeds licht groeit, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Er wordt wel een pas op de plaats gemaakt. Het is een logisch gevolg van het economische klimaat. Grote corporates zetten, bijvoorbeeld omwille van de jaarcijfers, een project met inhuur even in de ijskast. Maar de verwachting van onze kant is dat dergelijke opdrachten straks wel degelijk doorgang vinden. Vandaar dat wij nog niet schrikken van het feit dat de leegloop op dit moment stijgt.”
Daling in Inkoop en Logistiek
De omzet in de sector Inkoop en Logistiek vertoont een daling. Dit is een direct gevolg van de huidige economische context en de geopolitieke spanningen. Deze factoren hebben een significante invloed op de opdrachten in deze sector, zowel positief als negatief. Op dit moment overheersen de negatieve effecten. Zodra er weer rust is op de markt van wereldwijde handel en transport, is de verwachting dat de sector en de detacheringsmarkt hier weer zullen aantrekken.
Positieve uitschieters
Het is opvallend dat juist de opdrachten in het sociale domein (overheid) nog steeds stijgen. Dit keer met met 5%. Samen met het vakgebied Finance (8% stijging ten opzichte van een jaar eerder) zijn dit positieve uitschieters. Boevé: “Het is altijd al zo dat de opdrachten bij de Rijksoverheid en bij bijvoorbeeld gemeenten wat minder fluctueren. Deze opdrachten reageren nu eenmaal minder snel op de economische omstandigheden. Bij opdrachten in de financiële wereld ligt veelal de focus op governance. Iets waar De Nederlandse Bank en de Europese Bank veel aandacht voor vragen en dit gaat dus ook gewoon door. Hier zal de komende maanden nauwelijks verandering in komen.”
Detacheerders zijn positief over de toekomst. Mede door de aanhoudende krappe arbeidsmarkt. Ze blijven daarom ook personeel aannemen en een (vast) contract aanbieden.