VvDN: sterke omzetgroei detacheerders (+18%)

0

De omzet van detacheerders is in het eerste kwartaal van 2022 met maar liefst 18% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dat blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Het aantal gedetacheerden in vaste dienst is wel wat gedaald, van 64% een jaar geleden naar nu 60% in dit eerste kwartaal. Dit heeft alles te maken met het feit dat oudere gedetacheerden vaak de stap zetten naar het zzp-schap en dat jongere instroom niet altijd voor een baan met een vast contract binnenkomt. Marcel van den Bekerom, vicevoorzitter VvDN: “Jongeren zoeken steeds nieuwe uitdagingen en stappen makkelijk over naar een andere werkgever. Met traineeships wordt in de sector gewerkt aan afwisseling en binding tegelijk. Voor ervaren gedetacheerden is het essentieel nog meer in te zetten op bijvoorbeeld continue ontwikkeling, scholing en kennisdeling in communities. We verwachten dat hat aantal vaste contracten de komende maanden gaat stijgen waardoor de binding verder toeneemt wat essentieel is om in een krappe arbeidsmarkt te kunnen voldoen aan de detacheringsvraag.”
De leden van de VvDN zullen in deze krappe arbeidsmarkt naar verwachting de komende tijd vaker vaste contracten aan bieden om gedetacheerden ‘vast’ te houden.

Minder leegloop

Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is ook verder gedaald. Ten opzichte van een jaar daarvoor is het aantal medewerkers dat beschikbaar is tussen opdrachten verder afgenomen naar 3,7%.

Sterkere groei dan uitzendwereld

Detacheerders zijn over het algemeen meer laat-cyclisch dan uitzenders, en dat is nu ook weer goed zichtbaar in de verschillende groeicijfers. De detacheringssector groeit nu aanmerkelijk harder dan de uitzendwereld die in het eerste kwartaal met 10% is gestegen. Van den Bekerom: ‘De detacheringsmarkt reageert minder heftig op veranderingen op de arbeidsmarkt. Dat heeft alles te maken met het niveau van de opdrachten die veelal complexer zijn en van langere duur. Dat maakt dat wij minder aan fluctuaties onderhevig zijn. Wij leveren specialisten met kennis en kunde. We zien nu al kwartalen achter elkaar dat deze markt groeit en dat stemt hoopvol.’

Belangrijkste beroepsgroepen

De belangrijkste beroepsgroepen voor de benchmark-deelnemers in de MarktMonitor zijn (in afnemende volgorde van grootte) Engineering (+18%), Financieel (+11%) en ICT (+19%); samen waren zij in Q1 goed voor liefst 78% van de totale omzet van de sector. Engineering wordt gedreven door bijvoorbeeld de groei in de markt voor fabrikanten en toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie en in de bouw en infrastructuur. Dat de omzet in de beroepsgroep Financieel in het eerste kwartaal weer groeide, na krimp in 2021, is een fraaie ontwikkeling. Groei is er bij traditionele financiële functies en ook in de bancaire sector. De krappe arbeidsmarkt wordt sterk gevoeld zeker op het gebied van risk-, compliance-, en securityspecialisten. De groei bij ICT wordt onder meer veroorzaakt door opdrachten op het gebied van cybersecurity en data-analyse. Daarnaast heeft de coronapandemie voor een verdere digitaliseringsslag gezorgd bij organisaties.

Lees ook: Omzet detacheerders stijgt flink (14%)

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer