Groei detacheerders houdt stand dankzij tariefsverhoging

0

De omzet van de leden van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) is in het derde kwartaal van 2023 met 6,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De detacheerders hebben de groei kunnen vasthouden door hun tarieven te verhogen. Vooral bij nieuwe en verlengde opdrachten hebben ze de tarieven naar boven kunnen bijstellen.

Ruim 60% van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van 11 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. In vergelijking met andere sectoren, waar het gemiddelde ligt op zo’n 55%, is dit een aanzienlijk verschil. Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de branchevereniging.

Positief

Fred Boevé, bestuurslid VvDN: “Vergeleken met een jaar geleden groeien we nog steeds qua omzet. Maar de groei ten opzichte van het vorige kwartaal zwakt wel voor de tweede achtereenvolgende kwartaal af. Toch zijn we zeer positief dat we ons staande weten te houden in een markt waar opdrachtgevers meer afwachten en een pas op de plaats maken. Dit komt mede omdat we steeds meer de discussie aangaan over de tariefsamenstelling. Bij de langdurige contracten is het moeilijker om daar wijzigingen in te laten doorvoeren. Maar bij de kortere opdrachten of waar er sprake is van verlenging lukt het om de tarieven mee te laten groeien met de inflatie. Dit heeft een positief effect op de omzet. Maar ook op de daadkracht van onze leden. Zo nemen ze nog steeds meer mensen aan in vaste dienst. We zien duidelijk dat medewerkers graag zekerheid van een detacheerder zoeken om verzekerd te zijn van opdrachten”.

Fred Boevé, bestuurslid VvDN
Fred Boevé, bestuurslid VvDN

Eigen positie van detachering

Waar detacheerders nu nog formeel vallen onder de uitzend-cao, pleit de VvDN al langer voor een eigen cao. Boevé: “Keer op keer tonen de cijfers aan dat wij niet te vergelijken zijn met de uitzendsector. We nemen enorm veel mensen in vaste dienst, hebben uitstekende arbeidsvoorwaarden en bieden zekerheid. Met een eigen cao kunnen we de huidige regeldruk van de uitzendsector van ons afschudden en ons gewoon richten op waar we goed in zijn. Het is zo langzamerhand echt een ‘must’.”

ICT valt op

Opvallend is dat het vakgebied ICT net 1% groei ten opzichte van een jaar eerder, bijna lijkt stil te vallen. Dit terwijl het vakgebied veelal als de motor van de detacheringswereld wordt gezien. “We zien dit kwartaal dat bij grote ICT-projecten de rem erop gaat. Dit heeft alles te maken met het huidige economische klimaat, de wil om te kijken of projecten met eigen mensen kunnen worden opgepakt. Maar ook met aanstaande budgetrondes die er aankomen en waar er vermoedelijk bezuinigd gaat worden op het ICT-budget”, aldus Boevé. Inkoop en Logistiek is met 11% gedaald. De afname in de maakindustrie en overvolle pakhuizen zijn hier debet aan.

Kerncijfers derde kwartaal 2023:

  • Omzet per werkbare dag gegroeid met 6,9% in vergelijking met tweede kwartaal van 2022.
  • Omzet per gedetacheerde en per werkdag gestegen.
  • Aantal gedetacheerden met 2,4% gestegen t.o.v. een jaar eerder.
  • Percentage leegloop toegenomen naar 4,6%.
  • Het percentage medewerkers met vast dienstverband blijft verder toenemen. In het derde kwartaal 2023 was dit 60,1%.
  • Verkooptarief stijgt met 6,5%

Over VvDN

De Verenging van Detacheerders in Nederland (VvDN), opgericht in 2018. Doel van de vereniging is de belangen van de leden en de sector te vertegenwoordigen. De VvDN is gesprekspartner in de dialoog over de inrichting van de arbeidsmarkt en streeft naar wettelijke-en/of breed maatschappelijk gedragen erkenning van de detacheerder als dienstverlener en als werkgever. De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt. De detacheerdersmarkt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op een omzet van 6,2 miljard euro.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer