Dramatische start uitzendbranche 2023

1

De uitzendsector kent een valse start. In de eerste maand van dit jaar daalde het aantal uitzenduren met 18% en daalde de omzet met 8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers uit de ABU MarktMonitor over periode 1 (van 2 januari tot en met 29 januari 2023).

(Bron: ABU)

De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:

  • administratieve sector: Het aantal uitzenduren daalde met 32% en de omzet is gedaald met 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • industriële sector: Het aantal uitzenduren daalde met 8% en de omzet steeg met 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • technische sector: Het aantal uitzenduren daalde met 12% en de omzet daalde met 1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Grillig jaar 2022

De valse start van 2023 volgt op een grillig jaar voor de uitzendbranche. De uitzenders zijn gemiddeld in 2022 gegroeid in omzet (+3%) en gekrompen qua uitzenduren (-6%) ten opzichte van 2021. Maar de verschillen tussen de periodes waren groot. In de eerste maanden van vorig jaar kende de uitzendbranche nog groei, maar dit sloeg al gauw om in krimp (van vooral uitzenduren). In de eerste maand van 2023 is die krimp dus nog veel forser.

Lees ook: Uitzenders in 2022: daling in uitzenduren, stijging in omzet

 

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Als bemiddelaar van buitenlandse vakkrachten, merken we nog sneller op wanneer het terugloopt qua aanvragen. De eindopdrachtgevers geven voorkeur aan NL medewerkers, dus de uitloop zit hem met name in de buitenlandse vakkrachten als het om techniek, metaal en bouw gaat. Wij merken we dat het in januari en februari voornamelijk om behoud van bestaande vakkrachten ging, en dat het nu mondjesmaat aantrekt. De weersinvloeden spelen mee in de bouw, maar het onduidelijke beleid van de overheid speelt zeker een rol. Budgethouders houden de hand op de knip!

Reageer