‘Enerverend’ jaar voor AB Werkt

0

De coöperatie AB Werkt Zuid-Nederland kijkt naar eigen zeggen terug op een ‘enerverend 2018’. In het fusiejaar veel aandacht uit naar de eigen organisatie en het vinden van arbeidsmigranten bleek lastiger dan voorheen. Desondanks sluit AB Werkt 2018 af met een lichte omzetdaling en kleine winst.

De totale omzet AB Werkt bedroeg in 2018 bijna € 114,6 miljoen. Dat betekent een zeer lichte omzetdaling; in 2017 bedroeg de omzet € 116,2 miljoen. AB Werkt boekte in 2018 een kleine winst van € 127.000.
Medewerkers realiseerden in 2018 in totaal 5,5 miljoen uren. Dat betekent dat ruim 10.000 mensen in 2018 korte of langere tijd voor AB Werkt hebben gewerkt. Over het hele jaar bedroeg het personeelsbestand van AB Werkt 3.250 fte.

Fusie AB Werkt en AB Brabant

De eigen organisatie vroeg afgelopen tijd extra aandacht, zo geeft AB Werkt aan. Het was naar eigen zeggen in 2018 ‘lastig om de bezetting op orde te krijgen, met name voor de regiokantoren en stafafdelingen’. Algemeen directeur Jack Janssen: “Sowieso ging er in het fusiejaar veel extra aandacht uit naar de eigen interne organisatie. Halverwege 2017 smolten de coöperaties AB Werkt en AB Brabant samen tot AB Werkt Zuid-Nederland. Door de fusie bedient AB Werkt klanten en leden in heel Zuid-Nederland. In de loop van 2018 lukte het om beide organisaties succesvol tot één geheel te smeden. En eind van het jaar liep de organisatie weer. Ik kan stellen dat we ook afgelopen jaar voor leden en klanten van grote toegevoegde waarde zijn geweest.”

Instroom arbeidsmigranten lastiger

AB Werkt Zuid-Nederland had afgelopen jaar ook te kampen met de forse druk op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat bemoeilijkte voor de uitzendorganisatie het werven van personeel voor de leden en klanten. Normaliter kunnen arbeidsmigranten de flexibele schil gedeeltelijk invullen. Maar in 2018 verliep ook de instroom van arbeidsmigranten lastiger dan voorheen. Omdat de grote vraag naar tijdelijk personeel niet ingevuld kon worden met alleen Poolse medewerkers, richtte AB Werkt het vizier ook op medewerkers uit Bulgarije en Roemenië. “Voor de eigen organisatie leidde het werven en behouden van deze nieuwe groep arbeidsmigranten tot extra werkdruk”, zegt algemeen directeur Jack Janssen. “Voor onze Poolse medewerkers hebben we dit goed voor elkaar. Maar voor deze groep moesten we op zoek naar goede begeleiding door mensen die Bulgaars en Roemeens spreken en naar geschikte huisvesting die voldoet aan alle wet- en regelgeving.”

Positieve vooruitzichten 2019

De vooruitzichten voor 2019 zijn positief volgens Janssen: “De eigen organisatie staat nu. De krapte op de arbeidsmarkt zal ook het komend jaar voortduren. Dat is een grote uitdaging. Desondanks zijn aanvragen van klanten en leden al redelijk goed ingevuld – mede door een grotere instroom van arbeidsmigranten. Bovendien investeren we nog meer in medewerkers door hen opleidingen en cursussen aan te bieden.”

Bron: AB Werkt

Lees ook: CBS-cijfers over arbeidsmigranten; Polen de grootste groep

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer