Flinke groei uitzendbranche in januari

0

De uitzendsector is het jaar uitstekend van start gegaan. In januari steeg het aantal uitzenduren met 12% en steeg de omzet van de uitzendbranche met 16% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De ABU nuanceert de spectaculaire groeicijfers overigens wel.

Dat blijkt uit de ABU MarktMonitor over periode 1 (van 4 tot en met 31 januari).

ABU MarktMonitor
Bron: ABU

De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:

  • administratieve sector: het aantal uitzenduren steeg met 29% en de omzet is gestegen met 29% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • industriële sector: het aantal uitzenduren steeg met 3% en de omzet steeg met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • technische sector: het aantal uitzenduren steeg met 8% en de omzet steeg met 13% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Verklaring ABU

De ABU nuanceert de groeicijfers door er onder meer op te wijzen dat in 2020 week 1 nog een vakantieweek was, terwijl er dit jaar sprake was van een volledige werkweek. Daarnaast waren de cijfers in de eerste periode van vorig jaar zeer negatief door de reactie van opdrachtgevers op de invoering van de WAB en de krapte op de arbeidsmarkt.
Toch is dit volgens de ABU maar een deel van de verklaring. Door de coronacrisis is er ook meer vraag naar administratieve uitzendkrachten bij onder andere de GGD’s (teststraten, bron- en contactonderzoek, callcentermedewerkers) die ook nog eens zeven dagen per week werken. En in het segment Techniek zijn er sinds tijden ook weer zwarte cijfers en in de industrie zet de positieve ontwikkeling door. Over de volle breedte van de markt ziet de ABU meer vraag naar personeel en dus naar uitzendkrachten.

En de positieve cijfers komen ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. In de laatste twee maanden van een moeilijk coronajaar was er al een kleine omzetstijging te zien.
Lees ook: Uitzendbranche sluit krimpjaar af met klein omzetplusje

Over Auteur

Reageer