Vijf vragen over de (gevolgen van de) overname van Brainnet

0

Wie dacht dat de consolidatie in de flexmarkt voorbij was, heeft het mis. Na de recente fusie tussen Headfirst en Between, is Brainnet deze maand overgenomen door het bijna zeven maal zo grote Amerikaanse PRO Unlimited. Vijf vragen over deze deal en de gevolgen voor de flexmarkt.

1.Wat voor bedrijf is PRO Unlimited?

PRO Unlimited is een Amerikaanse managed service provider (msp) met een omzet van 7 miljard dollar (5,8 miljard euro). Het bedrijf stelt zich op als neutrale regisseur bij de bemiddeling van externe krachten voor grote klanten. Het heeft naast de propositie als msp ook eigen vendor management software (vms). Het bedrijf is actief in 64 landen, voornamelijk in Azië en Amerika. Brainnet, met een omzet van 864 miljoen euro in 2019 de nummer vier in de Flexmarkt Top 100, ziet in zijn nieuwe Amerikaanse eigenaar ‘een grote broer die exact dezelfde visie heeft op de inhuurmarkt’. Aldus ceo en verkopend aandeelhouder Tjebbe van Oostenbruggen. Een overnameprijs is overigens niet bekend gemaakt.

2. Welke ambitie heeft PRO Unlimited op de Nederlandse markt?

Voor de Amerikanen is Brainnet met zijn stevige positie in de Nederlandse flexmarkt een bruggenhoofd naar de rest van continentaal Europa. Volgens directeur Tjebbe van Oostenbruggen telt Brainnet 60 Nederlandse grootbedrijven, waarvan een aantal internationaal actief is. “Geen van die klanten werden al door PRO Unlimited bediend.” Andersom verwacht Brainnet ook Amerikaanse klanten aan te trekken voor wie een Europees HR-dienstennetwerk essentieel is. Brainnet-directeur Tjebbe van Oostenbruggen is als kersvers President bij PRO Unlimited verantwoordelijk voor de uitbouw op het Europese vasteland.

3. Welke impact kan deze overname op de marktverhoudingen in Nederland hebben?

De zet is een nieuwe stap in de consolidatie. In november werd concurrent Between door marktleider Headfirst Group overgenomen, waardoor Brainnet buitenspel leek gezet. Volgens Van Oostenbruggen vaart Brainnet al sinds 2011 een groeikoers en komt de overname niet als verrassing. De timing van de overnamegesprekken met de Amerikanen, die vanaf december plaatshadden, duidt tegelijk op een tegenzet na de Headfirst-deal. Met de nieuwe kapitaalkrachtige eigenaar hoopt Brainnet dan ook nieuwe grote klanten naar zich toe te trekken, die het een mondiale dienstenportfolio kan aanbieden. Van Oostenbruggen geeft een voorbeeld: “PRO Unlimited is actief in India. Veel grote Nederlandse financiële instellingen zijn met een grote offshore-backoffice in India gevestigd. Kunnen wij extra klanten winnen? Ja, we hebben er genoeg die afgelopen jaren hebben gevraagd hoe we ze in het buitenland kunnen helpen.”

De timing van de overnamegesprekken met de Amerikanen duidt tegelijk op een tegenzet na de Headfirst-deal.

4. PRO Unlimited heeft met zijn vms een eigen softwaresysteem. Hoe belangrijk is de digitalisering?

Brainnet wil profiteren van de gevorderde data-inspanningen van PRO Unlimited, stelt Van Oostenbruggen: “Alles gaat in deze markt over data. Hoe snel kunnen wij een opdracht vervullen? Op basis van data weten we welke functie binnen welke tijd we kunnen plaatsen. Met de data van PRO Unlimited erbij krijgen wij op dagbasis inzicht in de schaarste per vacature en in wat een concurrerend tarief is. Wat PRO Unlimited aan data beschikbaar heeft, heb ik nog niet eerder gezien in Europa.”

5. Hoe zijn Brainnet en PRO Unlimited gefinancierd?

Sinds het faillissement van intermediair en payroller TCP in 2019, hebben de leden van brancheorganisatie BOVIB vastgesteld dat in een gezonde balans de quick ratio minimaal 1,0 moet bedragen. Dat betekent dat op de balans de debiteurenpost en de post liquide middelen opgeteld minstens gelijk moeten zijn aan de post vreemd vermogen. Aan die eis voldoet Brainnet op de decimaal, blijkens de laatste jaarrekening. Of dat op de balans van PRO Unlimited ook geldt, heeft de redactie niet kunnen controleren. Maar Van Oostenbruggen stelt van wel. “De financiële gezondheid van PRO Unlimited is voor ons een belangrijke overweging geweest voor de overname. Als er een keer iets misgaat, moet je de zzp’ers kunnen uitbetalen, de verplichtingen aan financiers kunnen voldoen en de schade kunnen nemen. Er verandert niets aan onze financiële situatie.”

Dit artikel is geschreven door Wilbert Geijtenbeek in opdracht van Flexmarkt.

Alles over Strategische Personeelsplanning

Strategische Personeelsplanning (SPP) is nu belangrijker dan ooit. Want hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen op de juiste plek op het juiste moment hebt in deze tijden van verandering? Ontvang deze gratis download Strategische Personeelsplanning.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer