Gert-Jan Segers bij OTTO aan de slag met migratie- en huisvestingsbeleid

0

Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers verbindt zich per 1 juli 2023 aan OTTO Holding als strategisch adviseur en kwartiermaker. Hij zal zijn bestuurservaring inzetten om een bijdrage te leveren aan een duurzaam migratie- en huisvestingsbeleid voor internationale medewerkers. OTTO Holding is Europees markleider in internationale arbeidsbemiddeling, met 25.000 internationale medewerkers in voornamelijk Nederland, Duitsland en Polen. 

Pragmatische aanpak arbeidsmigratie

OTTO signaleert dat arbeidsmigratie in toenemende mate verweven raakt met maatschappelijke kwesties als de krapte op de arbeidsmarkt, het tekort aan huisvesting en de acceptatie van arbeidsmigranten in onze samenleving. Gezien de sterk groeiende vergrijzing in de hele Europese Unie en de daarmee gepaard gaande personeelstekorten maakt OTTO zich sterk voor invoering van beleid voor functionele, gereguleerde en circulaire arbeidsmigratie van buiten de EU, waarbij niet alleen de komst, de begeleiding maar ook de terugkeer van internationale medewerkers naar hun land van herkomst wordt geregeld. Daarnaast is er een groot tekort aan kwalitatieve tijdelijke huisvesting voor internationale medewerkers. Een pragmatische aanpak voor realisatie is onontbeerlijk.

Strijden voor gereguleerde en circulaire arbeidsmigratie

Gert-Jan Segers: “Als Kamerlid heb ik politiek gestreden tégen misstanden en vóór regulering en fatsoenlijke omgang met arbeidsmigranten. Frank van Gool deelt die inzet en heeft me gevraagd om samen met hem en zijn team in de praktijk te brengen waar ik in politiek voor heb gepleit. Hij wil toe naar functionele, gereguleerde en circulaire arbeidsmigratie. Daarbij wordt alleen elders geworven als er hier aantoonbare tekorten zijn, zoals in de zorg, en alleen in landen met een overschot aan verpleegkundigen, die na vijf jaar weer teruggaan naar het land van herkomst. Maar dan wel mét werkervaring en hun verdiende loon. Daarnaast is er in ons land nog een wereld te winnen als het gaat om fatsoenlijke huisvesting in de buurt van het werk van buitenlandse werknemers. Ook daar wil ik mijn bijdrage aan gaan leveren. De samenwerking met OTTO Work Force begint op 1 juli en geeft me de kans om waarover ik eerder alleen nog maar praatte nu ook uit te voeren.”

Frank van Gool, CEO OTTO Holding: “We krijgen steeds meer te maken met maatschappelijke vraagstukken rondom migratiebeleid en huisvesting en de daaruit volgende politieke keuzes. Gert-Jan Segers gaat ons ondersteunen met zijn bestuurlijke ervaring en zijn verbinding met de samenleving. Onze overeenkomstige menselijke waarden geven me enorm veel vertrouwen in de samenwerking.”

Frank van Gool OTTO
Frank van Gool (OTTO Work Force)

Duurzaam migratiebeleid

Functionele, gereguleerde en circulaire arbeidsmigratie ziet OTTO als de oplossing voor een duurzaam migratiebeleid voor Nederland. Gedefinieerde krapteberoepen die cruciaal zijn voor Nederland enkel in aanmerking komen voor arbeidsmigratie van buiten de EU. Strikte regulering in zowel Nederland als het thuisland waarborgt fatsoenlijke behandeling van internationale medewerkers. Arbeidsmigranten komen daarnaast voor tijdelijke duur naar Nederland en versterken na vijf jaar met de opgedane kennis hun beroepsgroep weer in het thuisland. Het verdiende inkomen zorgt hierbij voor een welvaartsimpuls in het land van herkomst. Een mogelijk brain-drain wordt hierbij omgezet in een zekere brain-gain.

Tekort aan huisvesting

Daarnaast is er groot tekort aan kwalitatieve huisvesting voor internationale medewerkers. Nieuwe flexwoonprojecten voor deze hardwerkende groep komen moeilijk van de grond door grote terughoudendheid bij gemeenten. Om daadwerkelijk te zorgen voor een fatsoenlijke en veilige start voor internationale medewerkers in Nederland is “Roemer-proof”-huisvesting nodig. Een pragmatische huisvestingsaanpak voor internationale medewerkers is hard nodig om daarmee ook de druk op de lokale huur- en koopwoningen in Nederlandse wijken te beperken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer