Als een werknemer tien minuten voor zijn werktijd aanwezig moet zijn, moet dit worden gezien als betaalde werktijd. Dat oordeelt de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag in stand.
Deze uitspraak is van groot belang voor duizenden medewerkers in de callcentersector en mogelijk zelfs voor werknemers in andere branches.
Aangeklaagd
Centraal in deze zaak stond een werknemer van Teleperformance, een groot callcenterbedrijf. Hij klaagde zijn werkgever aan, omdat deze verplichtte dat medewerkers tien minuten voor de officiële start van hun dienst al achter hun computer moesten zitten, zodat ze op tijd ingelogd waren. Volgens de werknemer moest deze ‘opstarttijd’ worden gezien als werktijd en dus ook vergoed worden.
Zowel de rechter als het gerechtshof stelde de werknemer eerder in het gelijk, waardoor Teleperformance hem een vergoeding van honderden euro’s aan achterstallig loon moest betalen voor de periode van september 2016 tot mei 2021.
Lees ook: AI in de backoffice: de motor achter slimmer werken
Overwinning eerlijke beloning
Met deze recente uitspraak heeft de Hoge Raad het eerdere oordeel bevestigd en het advies van de advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van de hoogste rechter, gevolgd. Hoewel de Hoge Raad niet verplicht is om dit advies over te nemen, gebeurt dit vaak wel.
Vakbond FNV, die de werknemer juridisch bijstond, spreekt van een “overwinning in de strijd voor een eerlijke beloning”. Volgens FNV-bestuurder Elly Heemskerk kan deze uitspraak grote gevolgen hebben voor veel andere werknemers. “Wat voor deze ene werknemer geldt, geldt mogelijk ook voor duizenden andere callcentermedewerkers en wellicht zelfs voor nog veel meer mensen in Nederland die van de baas werkgerelateerde handelingen moeten doen in de eigen tijd”, aldus Heemskerk.
De uitspraak kan een precedent scheppen voor andere sectoren waarin werknemers buiten hun formele werktijden taken moeten uitvoeren. De FNV verwacht dat dit vonnis werkgevers in heel Nederland kan dwingen om hun beleid ten aanzien van werktijd en vergoedingen te herzien.
Lees ook: Innovatie, integratie én strengere regels: kabinet Schoof wil arbeidsmigratiebeleid versterken