Imtech likt wonden na Pools-Duitse nachtmerrie

0

Een Poolse nachtmerrie die miljoenen euro’s kostte, een CEO die delen van de boekhouding ontvreemdde en een miljoenenfraude in Duitsland; technisch dienstverlener Imtech bleef niets bespaard, maar heeft ook een deel aan zichzelf te danken.

Imtech heeft in het eerste kwartaal van 2013 door de problemen in Polen en Duitsland en door lastige marktomstandigheden een verlies geleden van bijna 60 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast ziet 2013 als een transitiejaar. Het bedrijf probeert na het debacle in Polen en Duitsland miljoenen terug te claimen maar houdt ook rekening met claims van aandeelhouders. Imtech wil in het najaar bezien in hoeverre de eerder ingezette reorganisatie uitpakt. In april kondigde het bedrijf aan 1300 banen in nederland en Duitsland te zullen schrappen.

Pretpark
Imtech schreef 370 miljoen euro af op problemen in Polen, waar de bouw van het pretpark Adventure World Warschau mislukte, en vermeende fraude in Duitsland. Die strop leidde er onder meer toe dat het bedrijf 500 miljoen euro moet ophalen met een claimemissie om de financiën weer op peil te brengen. De kosten van het onderzoek, met behulp van externe experts, het optuigen van de emissie, accountantskosten en andere posten bedragen ongeveer 110 miljoen euro. Mede door deze kosten belandde Imtech in de eerste 3 maanden van dit jaar in de rode cijfers.

Fraude in Duitsland
In Duitsland constateerde Imtech fraude door valsheid in geschrifte door het voormalige management. Ook betaalde de oud-topman van Imtech Duitsland een onbekende partij, die Imtech de ‘X Groep’ noemt, ongeveer 30 miljoen dollar waarvoor geen legitieme zakelijke rechtvaardiging kon worden vastgesteld. Daarnaast is het mogelijk dat Imtech Germany zich aansprakelijk stelde voor verplichtingen van onderdelen van de X Groep. Hiermee is mogelijk 14,2 miljoen euro gemoeid die evenmin gerechtvaardigd kan worden.

IT-systeem
In Polen waren wachtwoorden van het centrale IT-systeem alleen bekend bij voormalige werknemers, waardoor een groot deel van de informatie onbereikbaar was. Een bepaald deel van de financiële informatie was wel toegankelijk vanuit het kantoor van Imtech Germany in Hamburg. Volgens Imtech werd het op den duur duidelijk dat het eigen IT-personeel weigerde te helpen, waarna Imtech Poland besloot externe experts in te huren om toegang tot het systeem te verschaffen. Imtech zegt bewijs te hebben dat Onder anderen de CEO in februari 2013 delen van de boekhouding ontvreemdde. Sommige stukken kwamen weer boven water, maar nog altijd is niet alles compleet.

De nieuwe directeur in Polen stond vervolgens voor de uitdaging om de financiën in kaart te brengen en om te kijken of er, na het ontslag van circa 30 belangrijke medewerkers, nog wel een basis was om de Poolse afdeling te laten bestaan.

Interne controles
Imtech heeft inmiddels strafklachten ingediend in Polen en Duitsland en wil het miljoenen terugclaimen. De interne controles bij Imtech schoten te kort, zegt het bedrijf in het onderzoeksrapport. De besrijfscultuur was te veel gericht op het vertellen van ‘goed nieuws’. Het bedrijf zegt inmiddels orde op zaken te hebben gesteld. In de raad van commissarissen krijgt onder anderen Cees van Lede plaats, de oud-voorzitter van Heijneken, AkzoNobel en VNO.

In de Benelux schreef Imtech 31 miljoen euro af wegens facturen voor werk dat niet werd uitgevoerd, waarvan 26 miljoen betrekking heeft op Nederland. Daarnaast werd er 5 miljoen afgeboekt op Imtech Spain en nog 2 miljoen euro elders in Oost-Europa. In totaal schreef Imtech 408 miljoen euro af.

ANP, Imtech

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer