Inspectie SZW: hardere aanpak, hogere boetes

0

Uitkeringsfraude, uitbuiting of opslagtanks met gevaarlijke chemicaliën. De Inspectie SZW treedt in het nieuwe jaar harder op tegen bedrijven of personen die in de fout gaan: de boetes gaan flink omhoog en bedrijven van hardnekkige overtreders kunnen eerder dan voorheen voor een periode van maximaal 3 maanden worden stilgelegd.

 

Dat is maandag de boodschap van Jan van den Bos, inspecteur-generaal bij de inspectie SZW, die begin dit jaar voortkwam uit een fusie van de Arbeidsinspectie, SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen. Komend jaar krijgt de inspectie volgens hem meer mogelijkheden voor een vernieuwde aanpak van notoire overtreders. Zo gaat de boete voor de werkgever bij illegale arbeid omhoog van 8000 euro naar 12.000 euro per werknemer. Ter vergelijking: 7 jaar geleden was de boete op hetzelfde vergrijp 900 euro.

De inspectie richt zich vooral op sectoren als de bouw, land- en tuinbouw, horeca en schoonmaak. Volgens Van den Bos is daar hevige concurrentie en valt er veel financieel voordeel te halen door de wet te overtreden. Als het aan Van den Bos ligt, nemen werkgevers meer verantwoordelijkheid om fraude en misstanden uit te bannen. ‘Waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf waar sprake is van uitbuiting en het niet-afdragen van belastingen? Notoire overtreders en misstanden leiden tot onnodige risico’s, ondermijnen de solidariteit in de sociale zekerheid en leiden in veel gevallen tot slechtere werkomstandigheden en oneerlijke concurrentie.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer