Kamer wil meer grip op UWV bij hulp werklozen

0

De Tweede Kamer is problemen bij uitkeringsinstituut UWV zat en eist meer controle op de besteding van gelden om werklozen aan een baan te helpen.

Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dat op verzoek van het CDA werd gehouden, omdat het UWV het budget voor re-integratietrajecten voor heel dit jaar nu al heeft uitgegeven.

Van links tot rechts in de Kamer wordt al jaren geklaagd dat onduidelijk is of het re-integratiegeld wel goed besteed wordt. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum diende dinsdag met steun van PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 en motie in om een vinger aan de pols te kunnen houden bij een meer selectieve inzet van de middelen. Ook wil de Kamer voor 1 mei antwoord op de vraag hoe de hulp aan werklozen beter geregeld kan worden.

Donner heeft eerder deze week al bekendgemaakt dat het UWV 35 miljoen euro in de eigen organisatie moet vinden om afspraken na te komen en voldoende werklozen de begeleiding te geven die ze nodig hebben. Volgens hem is het instituut ’te lang op de oude voet is doorgegaan’ met het besteden van re-integratiegeld, terwijl de werkloosheid stijgt en zuiniger met het budget omgesprongen moet worden.

De minister zegde de Kamer toe zoveel mogelijk inzicht te geven in de besteding van re-integratiemiddelen. Maar hij betwijfelde of het zou lukken om voor 1 mei informatie te geven over hoe de hulp effectiever kan. Hij stelde dat dit al door de VVD is gevraagd en dat hiernaar nog onderzoek loopt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer