Olympia Nederland wil zelfstandig verder zonder beursnotering

3

De Duitse beursgenoteerde holdingmaatschappij Olympia Flexgroup AG heeft surseance aangevraagd. De handel in het aandeel is stilgelegd. Het Nederlandse Olympia Uitzendbureau is bezig zich af te splitsen van de Duitse holding en wil verder gaan als zelfstandige BV zonder beursnotering.

Jelle Bultsma, algemeen directeur van Olympia Nederland, zegt in een persverklaring het volgende over de verzelfstandiging: ‘Olympia Nederland heeft een sterke positie in de Nederlandse uitzendmarkt. Ook in een economisch uitdagende tijd is Olympia Nederland er in geslaagd haar marktaandeel verder te vergroten.’

Olympia Nederland presteert naar eigen zeggen beter dan de markt en heeft het in het afgelopen jaar in Nederland ‘ondanks de economische crisis diverse nieuwe vestigingen geopend’.

In een telefonische toelichting wil Edwin Velsink, directeur communicatie van Olympia Nederland, geen nadere toelichting geven op het gestegen marktaandeel. ‘Dat zijn cijfers die wij niet vrijgeven.’ Volgens Velsink zijn er in 2009 twee nieuwe vestigingen geopend, in Den Haag Zuid en in Barneveld.

Olympia werkt als enige grote uitzender met een franchiseformule: van de 100 lokale vestigingen zijn er momenteel 95 in handen van zelfstandige ondernemers. De overige vijf zijn nog in eigen beheer maar staan op het punt te worden overgedragen naar zelfstandige ondernemers. ‘Nederland is daarmee het enige land waar de vestigingen honderd procent franschise zijn’, aldus Velsink. ‘In het buitenland zijn de vestigingen, op hier en daar een franchise na, hoofdzakelijk onderdeel van het eigen netwerk.’

De Nederlandse organisatie is, anders dan de Duitse holding, niet in surseance. Buiten de surseance vallen ook Olympia Personaldienstleistungen Deutschland GmbH en het Olympia European Service Center B.V..

Volgens de persverklaring van algemeen directeur Bultsma is Olympia Nederland ‘een financieel gezond en winstgevend bedrijf’. ‘Wij werken op dit moment met alle betrokken partijen aan de voltooiing van de verzelfstandiging.’ Met de verzelfstandiging is volgens Bultsma ‘de continuïteit van de Nederlandse organisatie gewaarborgd’.

Volgens Velsink worden momenteel de laatste zaken afgewikkeld. ‘Juridisch ben je niet van de een op de andere dag los van de Duitse holding.’ Na de zelfstandiging gaat Olympia Nederland verder als BV zonder beursnotering. De Olympia Flexgroup heeft wel een beursnotering.

Of het Nederlandse Olympia wordt opgezadeld met een deel van de schuldenlast van de Olympia Flexgroup, daar kan Velsink niets over zeggen. ‘Dat is een vraag voor de holding.’ Wel wil hij zeggen dat ‘je niet communiceert dat de continuïteit gewaarborgd is als daar niet naar is gekeken.’ Voor de Nederlandse klanten, werknemers, uitzendkrachten en franchisenemers verandert er volgens Velsink niets.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. De stopwatch loopt, ik garandeer binnen nu en 18 maanden staatssteun voor Olympia.

    Dit is echt zo’n: klassiek backstabbing verhaal.

    “wij hebben jullie niet meer nodig”
    Straks weer smeken, ik zou het niet doen.

  2. Wat een geklets allemaal. Het is erg naief of erg kortzichtig dat de franchisenemers al een fornt achter de directie van Olympia gaan staan. Die zelfde directie (lees: algemene directeur en finaciele directeur) hebben meegewerkt aan de bijna-ondergang van Olympia Nederland. Zij waren verantwoordelijk voor Olympia Nederland en zij hebben toegestaan dat er veel geld van Olympia Nederland naar de Holding werd doorgesluisd. Zij hebben het laten gebeuren, of doordat ze slappe knieen hadden, of doordat de franchisenemers minder belangrijk waren in hun ogen dan de Holding.

Reageer