‘Ondernemer draait zelf op voor hogere btw’

1

Ondernemers kunnen de btw-verhoging die op 1 oktober ingaat niet doorrekenen aan hun klanten, omdat ze zich dan uit de markt prijzen. Ze moeten dus zelf voor de kosten opdraaien.

Veel bedrijven zullen daardoor het loodje leggen. De btw-verhoging komt bovendien op ‘een heel ongelukkige datum’. Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie in het midden- en kleinbedrijf, heeft dat dinsdag gezegd in een debat met financiële en economsiche specialisten uit de Tweede Kamer voor RTL Z.

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken dat het btw-tarief voor luxe goederen volgende maand stijgt van 19 naar 21 procent. De maatregel is nodig om het overheidstekort onder de EU-norm van 3 procent te krijgen. Biesheuvel vindt ook dat het tekort omlaag moet, maar volgens hem zijn daarvoor betere methoden.

Biesheuvel herhaalde dat hij de versoepeling van het ontslagrecht, die ook in het Lenteakkoord is afgesproken, verkeerd getimed vindt. Bedrijven kunnen straks personeel makkelijker ontslaan, maar draaien dan wel op voor de kosten van de eerste 6 maanden WW. Volgens Biesheuvel kunnen veel kleinere bedrijven die kosten niet opbrengen.

Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks sprak van ‘doemverhalen’. Hij wees erop dat ondernemers in het verleden steeds op versoepeling van het ontslagrecht hebben aangedrongen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Peter Madjid op

    Dit is natuurlijk een raar verhaal. Weliswaar is niemand blij met een hogere btw, maar wanneer de overheid de btw verhoogt, zullen ondernemers die gewoon moeten doorberekenen aan hun clienten. Het is een maatregel die iedereen treft, waardoor een hogere btw niets verandert aan de concurrentiepositie.
    Wel zullen er ondernemers zijn met nu een hogere marge, die zullen besluiten om straks met minder marge genoegen te nemen. Hun prijzen en die van de prijsvechters komen daardoor iets dichter bij elkaar te liggen. Het valt te verwachten dat op de lange duur ook de ondernemers die de btw-verhoging niet direct doorberekenen toch ook een prijscorrectie zullen toepassen.De indexering aan het begin van het nieuwe jaar is daarvoor het meest waarschijnlijke moment.

Reageer