Ontwikkel je ideale team

0

Hoe stel je het ideale team samen? Het zou mooi zijn als je voor je eigen vestiging een nieuw team kunt samenstellen.

Of dat je bij de start van een project altijd op zoek kunt gaan naar de ideale teamleden. Zo werkt het meestal niet. En dat is maar goed ook. Veel interessanter en uitdagender is het als manager te proberen de teamrollen in het bestaande team zó te managen dat het team een topprestatie kan realiseren.

Als je van elkaar weet welke rol een ieder heeft in een team, dan weet je wat je aan elkaar hebt. Dat kan ook beperkend werken: wellicht heb je nog veel meer in je mars dan je in eerste instantie denkt. Kortom, inzicht in de rollen die er zijn en de plek die jij inneemt kan ervoor zorgen dat jouw team nog effectiever kan samenwerken. En dat je het optimale uit de teamleden kunt halen.

Regisseur

Een manager is eigenlijk de regisseur van een toneelstuk. Zijn acteurs hebben een rol. De regisseur die met de repetities voor een nieuw toneelstuk begint, ziet dat acteurs hun rol in het begin heel extreem spelen. De kunst is dus om (met de acteurs) te zoeken naar de nuance. Daarvoor is het belangrijk dat je als acteurs elkaars rol kent. En dat je bereid bent je te verdiepen in elkaars rol. Je doet er als manager daarom verstandig aan met je team de teamrollen een keer goed door te spitten. Welke rollen zijn goed bezet in dit team? Welke rollen zijn onderbezet? Wie van ons team kan die rollen invullen?

 

Belbin

Hetzelfde kun je toepassen met de Belbin-rollen. Heb je als team een gebrek aan nauwgezetheid, dan kun je degene met de meeste affi niteit daarmee, die rol expliciet geven. Als manager spreek je hem of haar dan telkens heel bewust aan op die rol. Eventueel kun je elkaar op die manier ook helpen af en toe een andere rol uit te proberen. Geef de teamleden een kartonnen naambordje met daarop een teamrol en de naam. Het is belangrijk om in de communicatie telkens te benadrukken dat je een rol hebt genomen. Zo’n truc helpt daarbij.

 

Wisselen

Soms past een rol het teamlid ontzettend goed. Stel dat je binnen het team iemand hebt die de rol van zorgdrager heeft. De zorgdrager is ordelijk, nauwgezet en licht perfectionistisch. Als de zorgdrager ergens aan begint, maakt hij het af. En het is zelfs zo: als iemand ergens aan begint en het niet afmaakt, dan zal de zorgdrager het afmaken. Het is echter verstandig het teamlid regelmatig van rol te laten wisselen. Je doet hem namelijk onrecht aan hem te veel te beperken tot die rol die hem zo goed past. Geef hem bijvoorbeeld eens de rol van brononderzoeker. De brononderzoeker is de netwerker van het team. Hij stelt de juiste vragen op het juiste moment aan de juiste mensen. Hij is enthousiast en heeft plezier in een uitdaging. De brononderzoeker ziet geen problemen, hij ziet kansen. Hij kent overal wel iemand die weer iemand kent die hem verder kan helpen. In het begin kost het misschien het teamlid moeite de rol goed te vervullen.
Echter, op den duur zal die nieuwe rol hem ook goed gaan passen. En dan word hij succesvoller. Hij is breder inzetbaar en hij kan meer verschillende projecten aan. Op die manier ontwikkelt hij niet alleen zichzelf, maar ontwikkel jij ook het team!

 

Zie ook: Teamrollen >
 

Over Auteur

Reageer