Please Payroll pleit voor een ‘werknemersbedrijf’

0

Please Payroll heeft een whitepaper gepubliceerd waarin de payrollorganisatie pleit voor een nieuw type dienstverlening: het werknemersbedrijf. Hierbij komen flexwerkers in vaste dienst van de intermediair die hen ‘uitzendt’ naar bedrijven die behoefte hebben aan krachten.

MKB-bedrijven bieden hun werknemers steeds minder vaak een vast contract, zij willen flexibel zijn om in te kunnen spelen op marktontwikkelingen. Werknemers daarentegen zoeken juist naar baanzekerheid in de vorm van een vast contract. Dat geldt met name voor ‘laagwaardige flex’, de groep relatief slecht betaalde flexwerkers zonder maatschappelijke zekerheid en zonder vooruitzicht op doorgroeimogelijkheden door bijvoorbeeld bijscholing. Om dat dilemma op te lossen introduceert Please Payroll een nieuw intermediairsvorm, het werknemersbedrijf.

Werknemersbedrijf
Werknemers zijn bij een werknemersbedrijf in vaste dienst. Vervolgens worden zij ofwel op projectbasis, ofwel voor langere tijd beschikbaar gesteld aan ondernemingen met een arbeidsbehoefte. Die hebben dus zelf geen flexibel personeel meer in dienst naast hun vaste werknemers. Idealiter heeft een werknemersbedrijf voldoende omvang om voor zijn werknemers alles rondom sociale zekerheid en pensioenopbouw collectief te regelen. Ook begeleidt het zijn werknemers actief van werk naar werk en verzorgt desgewenst om- en bijscholing, al dan niet op basis van assessments.

Financiële compensatie
Uiteraard moeten werknemersbedrijven onder controle van de overheid (certificering) staan, zo stelt Please Payroll. Breekpunt is vooralsnog de financiering: alleen als een werknemersbedrijf van de overheid een financiële compensatie ontvangt voor de tijd dat een werknemer nergens kan worden geplaatst, is een sluitend businessmodel mogelijk. Daar staat tegenover dat de bemiddelings- en uitkeringsorganisatie UWV dan niet langer nodig is.

De whitepaper ‘Het werknemersbedrijf: een nieuwe benadering van flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt’ is te downloaden en te bestellen via nieuws.please.nl.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer