Flinke omzetgroei Randstad in tweede kwartaal

0

Randstad heeft afgelopen maanden opnieuw fors meer omzet in de boeken gezet. Het uitzendconcern heeft in het tweede kwartaal van 2017 een omzet behaald van bijna 5,9 miljard euro. Dat betekent dat een (organische) omzetgroei is gerealiseerd van 9%.

De nettowinst daalde licht naar 153 miljoen euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Randstad vandaag heeft bekendgemaakt.

Volgens de uitzender ligt de groei op eigen kracht op het hoogste niveau sinds 2011. Vooral in Zuid-Europa profiteerde het concern van het aantrekken van de economie.

Randstad zag de omzet vorig kwartaal met ruim 9% stijgen naar bijna 5,9 miljard euro, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagen, overnames en wisselkoerseffecten. Die effecten meegerekend steeg de omzet met bijna 15%.

Tekort arbeidsmarkt Nederland

De omzet in het tweede kwartaal in Nederland is uitgekomen op 831 miljoen euro, een groei van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. (De organische groei is 2%).
Volgens Randstad-topman Jacques van den Broek groeit de Nederlandse economie zo hard dat er een tekort op de arbeidsmarkt dreigt. “We kunnen onze economische groei niet bemensen”, zo zei Van den Broek tegen de NOS. Er is vooral veel vraag naar hoger opgeleiden en technisch geschoolden.

Zuid-Europa in de lift

Vooral in Italië, Frankrijk en op het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) zaten de opbrengsten stevig in de lift. Hier was sprake van groei met respectievelijk 29, 14 en 16%. Van den Broek benadrukte tegen het ANP dat in deze landen de economie op stoom begint te komen en dat Randstad daarvan weet te profiteren. Met name de industrie doet het in die landen goed.

Amerika hapert

In Noord Amerika was de omzetgroei minder aansprekend. Hier werd een plus van 1% geboekt. Volgens Van den Broek laten de cijfers zien dat de Amerikaanse economie ietwat aan het haperen is, wat eerder ook door het IMF werd bevestigd. Ook lukt het volgens de topman niet altijd om geschikt personeel te vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor Noord-Amerika. Evengoed ziet hij nog voldoende groeipotentie in de VS, waar Randstad nu een marktaandeel heeft van 3,5%. In Japan, Nieuw-Zeeland en Australië was sprake van een plus van 12%.

 Nettowinst

Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg van 240 miljoen euro naar 262 miljoen euro. De nettowinst winst viel met 152,6 miljoen euro wel iets lager uit. De winst van Randstad wordt volgens Van den Broek ietwat gedrukt door investeringen in digitalisering. “Een bewuste tactiek”, zo benadrukte hij.

De topman kon desgevraagd niet te ver vooruitkijken gelet op de resultaten dit jaar. De resultaten in de maand juli lagen volgens Van den Broek in lijn met het tweede kwartaal. Qua fusies en overnames hoeft de komende kwartalen niet al te veel activiteit worden verwacht.

Bron: ANP/NOS/Randstad

Lees ook:

In de Flexmarkt Top-100 Omzetranglijst 2017 staat Randstad op de eerste plaats met een omzet in 2016 in Nederland van bijna 3,2 miljard euro. 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer