Randstad Nederland boekt forse omzetdaling

0

Randstad heeft de omzet in 2019 wereldwijd licht zien dalen. In Nederland doet Randstad het niet goed. De omzet is in ons land met -10% gekelderd in het laatste kwartaal van het jaar.

Randstad wereldwijd

Randstad heeft in het vierde kwartaal van 2019 een wereldwijde omzet geboekt van bijna € 6 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -2% ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor. (organisch: -3%).

De wereldwijde omzet van Randstad over heel 2019 is uitgekomen op ongeveer € 23,7 miljard. In vergelijk met het voorgaande jaar is dit een omzetdaling van -1% (-2% organisch)

Ook de onderliggende cijfers blijken minder gunstig te zijn dan in 2018. De winstmarge (EBITA) daalde in het vierde kwartaal met -12% en over heel 2019 met -8% (tot onder de € 1 miljard).

De nettowinst was aanzienlijk lager dan in het voorgaande jaar. In het vierde kwartaal daalde de nettowinst met -15% en over heel 2019 met -14% (tot ruim € 0,6 miljard).

Randstad Nederland

Randstad Nederland – goed voor 14% van de wereldwijde omzet – kende een nog veel dramatischere omzetdaling. De omzet kwam in ons land in het vierde kwartaal van 2019 uit op € 815 miljoen. Dat betekent een omzetdaling van -10% (organisch) ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Na een nog positieve start in het eerste kwartaal daalde de omzet van Randstad Nederland gedurende het afgelopen jaar. De cumulatieve omzetkrimp in de eerste drie kwartalen van 2019 van Randstad Nederland bedroeg -2%. Door het slechte laatste kwartaal is de (organische) omzetdaling over het hele jaar -4%. De totale omzet van Randstad Nederland in 2019 bedraagt € 3,33 miljard.

Als reden voor de forse omzetdaling in Nederland aan het eind van het jaar wijst Randstad naar het mindere werkaanbod in de industrie-gerelateerde sectoren.

Van alle regio’s deed alleen Duitsland het nog slechter dan Nederland met een omzetdaling van -15% in het vierde kwartaal en -14% op jaarbasis.

Vooruitzichten

CEO Jacques van den Broek spreekt van een ‘financieel uitdagend jaar 2019’, waarbij de macro-economische en politieke onzekerheid – met name in Noord-Europa –‘ het uitzendconcern parten speelt.

Vooralsnog lijkt de omzetdaling ook in 2020 door te zetten. Ook in januari van dit jaar is de omzet wereldwijd gedaald tussen de -3% en -4%.

Bron: Randstad

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer