Reacties eindrapport commissie arbeidsmigranten

0

Op 29 september verscheen het eindrapport van een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer op basis van het parlementair onderzoek ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie – Arbeidsmigratie in goede banen’.

Er valt nog veel te verbeteren, constateert ze. Zo zijn er veel malafide uitzendbureaus en is in veel gevallen de huisvesting van arbeidsmigranten niet goed geregeld.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het goed dat de Tweede Kamer aandacht heeft voor de arbeidsmigratie uit de Midden en Oost-Europese landen en de problemen die dit met zich mee brengt. Hij heeft echter ook een aanmerking op het rapport van de commissie: ‘Mij valt op dat de commissie slechts beperkt aandacht heeft voor het risico dat (arbeids)migranten uit de EU-landen een beroep op de sociale zekerheid gaan doen. Gelet op het aantal immigranten uit Midden- en Oost-Europa en de ervaringen in het verleden is het naar mijn overtuiging noodzakelijk op dit punt zeer attent te zijn.’
Lees hier de reactie van de minister »

Maurice Limmen, vice-voorzitter CNV Vakcentrale over het rapport: “Deze bevindingen van de commissie onderstrepen het belang juist nu van een adequate controle op onwettige arbeidsomstandigheden en onwettige arbeidsvoorwaarden in Nederland.” Lees de CNV-blog »

 

Peter Loef, directeur SNCU, was te gast in Nieuwsuur. Hij zei ondermeer: “Het idee dat over twee jaar alle malafide uitzenders opgedoekt zijn, vind ik ontzettend optimistisch. Ik kan me voorstellen dat je een daad wilt stellen en zegt er moeten zoveel bureaus weg. Wil je dit kunnen bereiken is goede samenwerking tussen verschillende instanties nodig.” Bekijk hier het hele fragment »
Daarnaast ontbreekt volgens Loef de Europese component in het rapport van de commissie. ‘Malifiditeit is steeds meer een internationaal probleem. Gelukkig wordt in Brussel gewerkt aan een Europese handhavingsrichtlijn,’ aldus Loef in een persbericht van de SNCU.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer