Speerpunt vakbond: beperking zzp’er in cao’s tegengaan

0

Eén van de belangrijkste speerpunten van vakbond FNV Zelfstandigen is het tegengaan van bepalingen in cao’s die drempels opwerpen voor zelfstandige ondernemers.

De laatste tijd komen er steeds meer cao’s met dergelijke bepalingen waarmee bonden lijken te willen voorkomen dat bedrijven zelfstandig ondernemers inhuren. FNV Zelfstandigen zal met een zelfstandig ondernemer in het Algemeen Bestuur van de FNV kritisch naar dergelijke cao bepalingen kijken en er alles aan doen deze te voorkomen.

Er bestaan diverse cao’s waarin het bedrijven verboden wordt om zelfstandig ondernemers in te huren voor reguliere werkzaamheden of waarbij de ondernemingsraad vooraf toestemming moet geven voordat zelfstandig ondernemers ingehuurd mogen worden. Zelfstandig ondernemers kunnen ook indirect worden benadeeld in cao’s. Een voorbeeld is de cao in de schoonmaakbranche waarin de zelfstandig ondernemer verplicht wordt om al het personeel over te nemen als ze een schoonmaak object (zoals een kantoor) willen overnemen. Als de zelfstandig ondernemer zelfstandig wil blijven en zelf het kantoor wil schoonmaken is het niet mogelijk om de opdracht over te nemen vanwege de eis om het personeel over te nemen, aldus FNV Zelfstandigen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer