Standplaats wijziging onredelijk. Werkgever had detacheringsbureau kunnen inschakelen

1

Een werkneemster wil na een ziekteperiode weer aan de slag maar, de werkgever heeft al een andere werknemer in haar functie aangesteld.

 

De rechter oordeelt dat het voorstel van de werkgever voor een standplaatswijziging niet redelijk is. De werkgever had vervanging via een detacheringsbureau kunnen regelen.

De situatie

Een werkneemster is sinds 2001 in dienst als beherend apotheker. In juni 2010 wordt ze arbeidsongeschikt. Op 1 september neemt de werkgever een ander in vaste dienst aan als beherend apotheker.

Als de werkneemster eind oktober weer aan het werk kan, is de werkgever niet bereid haar haar functie op de oude standplaats terug te geven. Wel worden haar twee alternatieve standplaatsen aangeboden. Maar dat aanbod weigert de werkneemster te accepteren. Omdat op die standplaatsen al een beherend apotheker is ingeschreven in het KNMP register, kan zij daar niet worden ingeschreven.

De vordering

De werkneemster vordert in een kort geding volledige uitoefening van haar functie op de oude locatie.

Het oordeel

Tijdens de zitting doet de werkgever de werkneemster nog een aanvullend voorstel: een overgangsregeling voor de extra reistijd en het aanbod dat de werkneemster op de aangeboden standplaatsen toch als beherend apotheker kan worden ingeschreven.

Ondanks die aanvulling vindt de rechter dat het voorstel tot standplaatswijziging geen redelijk voorstel is dat de werkneemster zou moeten aanvaarden.

Gezien alle omstandigheden heeft de apotheek als goed werkgever geen goede aanleiding gehad om de standplaatswijziging voor te stellen. Daarbij komt nog dat op de zitting blijkt dat de werkneemster op 4 augustus per e-mail had laten weten dat ze waarschijnlijk in oktober, dan wel in november, weer aan het werk zou kunnen gaan. Er was daardoor geen noodzaak om een andere beherend apotheker in vaste dienst aan te nemen. De werkgever had via een detacheringsbureau voor een tijdelijke vervanger kunnen zorgen. Dat de werkgever dat te duur vond, is geen goed argument, vindt de rechter. De vorderingen van de werkneemster worden toegewezen.

Bron:
LJN BO9654
, Rechtbank Haarlem
Standplaatswijziging
Kort geding, 15 december 2010

Door mr. Ingrid Kooijman

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Mijn werkgever weigert te accepteren dat ik arbeidsgeschikt ben en probeert met de ARBO mij Arbeidsongeschikt te houden om mij af te keuren.Een bedrijfsarts heeft samen met mijn specialisten mij arbeidsgeschikt verklaart.
    Nu probeert mijn werkgever mij weer AO te laten verklaren; ze hebben een invalster die minder betaalt krijgt en ik kom te duur uit. Ik heb recht op mijn baan. Ik ben al 15 jaren in dienst en de invalster een kontrakt van een jaar.

Reageer