Twijfels over ‘positieve groeiverwachtingen’ uitzenders

0

De analisten van de uitzendbranche hebben zo hun twijfels bij de positieve groeiverwachtingen die de verschillende uitzendbureaus onlangs hebben uitgesproken in hun toelichting op de cijfers.

Zo stelt de ABN Amro in een analyse dat het slechts gematigd positief is over de branche en dat er sprake zal zijn van een groeivertraging in 2011 en heel 2012. Volgens ABN Amro-sectoreconoom Casper Burgering ligt het "in de lijn der verwachtingen dat bedrijven bij een verslechterende economische situatie zullen reageren met het afbouwen van deze flexibele schil".

‘Relatief hoog niveau werkloosheid’
“De werkloosheid zal zich in 2011 op een relatief hoog niveau handhaven van 5,1% van de beroepsbevolking. ABN AMRO gaat uit van een totale omzetgroei voor de uitzendbranche van gemiddeld 8% over 2011. Voor 2012 blijft de groei voorlopig op 7% staan.” Burgering voegt hierbij ook een positieve noot toe: “In menig branche zal men jaloers zijn als men 7% groei realiseert".

‘Terugvallende groei industrie’
Belangrijkste reden voor de groeivertraging in de branche, volgens Burgering, is het terugvallen van de groei in de industrie. “De voorlopende indicatoren voor de nabije toekomst van de industrie zijn niet heel gunstig: het sentiment over het Duitse ondernemersklimaat is scherp gedaald, het producentenvertrouwen in de industrie in Nederland kreeg een knauw  en het sentiment over de personeelssterkte nam af voor de tweede maand op rij.”

Vertraging uitzendomzet industrie
ABN Amro gaat er daarom vanuit dat de groei van uitzendomzet van de industrie zal vertragen. “Door de vertraging in de industrie zal de technische sector op den duur ook te maken krijgen met enige groeivertraging. Omdat uit de administratieve sector en de medische sector op de korte termijn geen substantiële groei wordt verwacht, ligt de omzetontwikkeling van de uitzendbranche in handen van het grootste deelsegment, de industrie.”

Politieke en economische onzekerheden
Ook ING Equity Research is somber gesteld over de branche en wijst daarbij op toenemende politieke en economische onzekerheden, aldus IEX.nl. De analisten van ING en ABN Amro hebben de koersdoelen voor de meeste uitzenders naar beneden bijgesteld. 


Stem ook op onze poll: De analisten zijn te negatief over de groeiverwachtingen voor de uitzendbranche. Geef hier je mening »

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer