Uitzendbranche als voorbeeld voor anderen

0

Dat er nog steeds malafide uitzenders zijn die zich niet aan de cao houden is algemeen bekend. Maar ook in andere branches is naleving van de cao een probleem. De SNCU kan een voorbeeld zijn voor andere branches.

Dit stelt vakbond CNV Dienstenbond met betrekking tot de supermarktcao’s. In de supermarktbranche zijn structurele problemen met bedrijven die zich niet aan de cao houden. Zo worden werknemers verplicht om op zon- en feestdagen te werken, moeten mensen verplicht vakantie opnemen in rustige tijden en worden bepaalde werkzaamheden niet uitbetaald. De vakbond zegt naleving van de cao al jaren op de agenda te hebben staan en dat de werkgever nu ook ‘eindelijk toegeven’ dat de cao beter nageleefd moet worden.

De vakbond heeft voorgesteld om het Cao Nalevingsinstrument Supermarkten echt tanden te geven, naar voorbeeld van de Stichting Naleving Cao Uitzendkrachten (SNCU). Op dit moment is het al mogelijk om, al dan niet anoniem, melding te maken van misstanden in de supermarktbranche. De vakbond wil nu dat werkgevers die bewust de cao overtreden ook daadwerkelijk kunnen rekenen op forse sancties. Ook wil de vakbond dat er controleteams komen die ook op verzoek in winkels de problemen kunnen onderzoeken. ‘Een systeem dat al naar heel grote tevredenheid werkt in de uitzendbranche,’ aldus CNV Dientsenbond.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer