Uitzendbranche op weg naar herstel

0

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) herstelt slechts langzaam van de economische crisis. Maar de toenemende bedrijvigheid is goed nieuws voor uitzendbureaus, aldus onderzoeksbureau EIM.

Door een sterke terugval van de bouwproductie en terughoudendheid onder consumenten groeit de afzet van het mkb dit jaar waarschijnlijk slechts met 0,5 procent, zo voorspelt onderzoeksbureau EIM. Die kleine groei is te danken aan de industrie, groothandel en zakelijke dienstverlening, die wel weten op te krabbelen uit de diepe recessie. Ook uitzendbureaus profiteren van de toenemende bedrijvigheid, die zal doorzetten in 2011.

De groei in het mkb steekt echter schril af bij die van de grote bedrijven. Die profiteren veel meer van de opleving van de wereldhandel en zien de afzet naar verwachting met 2,5 procent groeien. Met name mkb in de bouw en sectoren die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen zoals horeca en detailhandel blijven achter bij de grootbedrijven. De koopkracht neemt af en consumenten houden de hand op de knip.

Door de economische malaise loopt de werkgelegenheid in het mkb dit jaar sterk terug. Bedrijven blijven terughoudend in het aannemen van personeel, waardoor er dit jaar waarschijnlijk 60.000 banen minder zijn in het midden- en kleinbedrijf dan in 2009. Ook volgend jaar zal het economisch herstel volgens de onderzoekers nog te beperkt zijn om de werkgelegenheid weer te laten groeien. Maar de vraag naar flexibel (uitzend)personeel zal door het economisch herstel in de industrie en het grootbedrijf juist toenemen, verwacht onderzoeksbureau EIM.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer