USG People: winst en omzet Q4 gedaald, geen vooruitblik 2012

0

De Nederlandse uitzendorganisatie USG People heeft vanmorgen bij de bekendmaking van haar vierdekwartaalcijfers aangegeven dat de omzet ook in januari is blijven dalen. Het bedrijf gaat in Nederland 46 vestigingen sluiten. Zowel winst als omzet daalde in het vierde kwartaal. USG heeft bovendien besloten af te zien van een vooruitblik op omzet en winst in 2012.

USG People boekte in het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 37 miljoen euro, dit als gevolg van een afschrijving op haar activiteiten in Spanje en eenmalige lasten zoals restructureringskosten.

Onder verwachting
Europa’s nummer vier van de uitzendorganisaties, na Adecco, Randstad en Manpower, boekte in het vierde kwartaal van 2011 een 5 procent lagere omzet (795 miljoen euro) en zat daarmee enigszins onder de 818 miljoen euro omzet die door persbureau Reuters gepeilde analisten hadden verwacht. De omzet van USG People is in januari dit jaar met 6 procent gedaald.

De winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) kwam neer op 26 miljoen euro, als enkele eenmalige lasten en de afwaardering van de Spaanse activiteiten niet worden meegerekend. Dat betekent dat de uitzendorganisatie ruim 6 miljoen euro onder de verwachte winst van 32,3 miljoen euro zat, schrijft USG in haar persbericht. De resultaten zaten onder meer tegen door de lagere vraag vanuit de industrie en de Nederlandse overheid.

Kosten geschrapt
USG People benadrukt in haar persbericht dat het de nodige kosten heeft weten te schrappen en dat zij, door organisatieverbeteringen, het kostenniveau in 2011 met 50 miljoen euro per jaar heeft verlaagd. Dat moet, volgens USG, “een positieve invloed hebben op de toekomstige resultaten.” USG gaat in Nederland 46 vestigingen sluiten. Het totaal aantal vestigingen is met 66 teruggebracht. USG heeft bovendien 315 arbeidsplaatsen geschrapt.

Geen vooruitblik
“In 2012 zullen wij verder invulling geven aan de uitvoering van onze strategische plannen. Met een robuuste balans en een effectieve organisatie bouwen wij verder aan onze posities in de door ons geselecteerde markten. Op de middellange termijn streven wij naar een gemiddelde EBITA-marge over de cyclus van 6,0 procent van de omzet. De omzet van januari 2012 lag 6 procent onder die van vorig jaar. Gegeven de huidige onzekerheid in de markt onthouden wij ons van uitspraken over de ontwikkeling van de omzet en de winst over 2012,” aldus USG.

Brunel
Ook detacheerder Brunel kwam op deze dag met haar vierdekwartaalcijfers, maar deze vormden een scherp contrast met de cijfers van USG. Zo blijkt de omzet van Brunel in het vierde kwartaal van 2011 met 36 procent  te zijn gestegen. Het bedrijf denkt bovendien in 2012 op zijn minst 10 procent omzetgroei te boeken, zo blijkt uit de cijfers van Brunel.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer