Vrijwaring fiscale inlenersaansprakelijkheid per 1 juli

4

Inleners die gebruik maken van een gecertificeerd uitzendbureau, kunnen vanaf 1 juli 2012 niet meer aansprakelijk worden gesteld voor achterstallige loonheffingen en omzetbelasting.

De Belastingdienst heeft hierover eerder deze week een akkoord bereikt met de uitzendbranche.

Voorwaarde is wel dat 25 procent van het factuurbedrag, inclusief de omzetbelasting, gestort wordt op een G-rekening. Dit is een geblokkeerde bankrekening waarmee alleen de Belastingdienst kan worden betaald. Hiermee wordt voorkomen dat het uitzendbureau de afdracht van loonbelasting en andere premies ontduikt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

 1. Deze tekst is niet helemaal compleet, en suggereert dat als je met een uitzendbureau werkt die niet gecertificeerd is je wel aansprakelijk kan worden gesteld.
  Als de opdrachtgever op de G-rekening het percentage van de loonheffingen en omzetbelasting betaald is hij sowieso vrijgesteld van aansprakelijkheid, gecertificeerd of niet!!!!

 2. Bart Withagen op

  Een volgende stap in de goede richting is het door de overheid verplicht stellen van het hebben van het NEN keurmerk.

 3. Rob Beerenfenger (rbmoments) op

  Werd eindelijk tijd dat er openlijk duidelijkheid in deze door de fiscus wordt gegeven. De G-rekening geldt trouwens niet alleen voor de uitzendbranche zoals dit artikel doet overkomen.

 4. Marc Heussen op

  In een andere artikel lees ik da 25% G-rekening een Kvk met daarop de vermelding Uitzendbureu en een NEN 4400-1 enkel kunnen leiden tot ficale vrijstelling.

  Duidelijkheid is dus gewenst.

  Ook hogere afstortingen dan 25% dienen ontmoedigd te worden, daar 22% reeds volstaat bij BTW-verlegd.

Reageer