Zzp-bond in bouw zelfstandig door zonder FNV

0

De FNV-bond voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de bouw, ZBo, gaat niet meedoen in de nieuwe vakbeweging.

De ledenraad van de bond heeft donderdag unaniem besloten zelfstandig door te gaan als de FNV zich volgend jaar opheft voor de nieuwe vakbeweging.
 
Volgens ZBo is er "te weinig ruimte voor zzp’ers" in het model dat kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma hebben opgesteld voor de nieuwe vakbeweging. De bond is bang om straks niet meer te bestaan als autonome vereniging met eigen beslissingsbevoegdheid en vreest dat de belangen van zzp’ers onvoldoende aandacht gaan krijgen. Tegelijkertijd is "de ledenraad van mening dat een zelfstandig ZBo goed in staat is om de belangen te behartigen van de 10.000 aangesloten zzp’ers in de bouw en hout", aldus de bond.

 
FNV Zelfstandigen (ruim 15.000 zzp’ers in sectoren zoals handel, ICT, industrie, vervoer en zorg) gaat onder voorwaarden wel meedoen aan de vernieuwing van de vakbeweging. Volgens directeur Linde Gonggrijp van de FNV-bond is het plan van Klijnsma nog onvoldoende, omdat het problemen met de verdeling van macht en geld niet zou oplossen.
 
Zo is er vrees dat grotere FNV-bonden, zoals Bondgenoten en Abvakabo, te veel macht krijgen. De zzp’ers willen een zelfstandige club blijven en niet meebetalen aan stakingen van werknemers. "Andere bonden moeten ook stoppen met de heksenjacht op zelfstandigen, zoals proberen zelfstandigen onder cao’s te laten vallen”, aldus Gonggrijp.
 
FNV Zelfstandigen wil volgens de directeur wel de tijd en verantwoordelijkheid nemen om verder aan de nieuwe vakbeweging te werken. Pas als aan de voorwaarden van de zzp’ers wordt voldaan, zal de bond zich definitief aansluiten in mei volgend jaar.
 
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de FNV Horecabond willen meebouwen aan de nieuwe vakbeweging. Maar de NVJ benadrukt eveneens harde voorwaarden te stellen. Zij wil een autonome organisatie blijven en niet meer geld afdragen aan de vakcentrale dan ze nu al doet.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer