Aandacht voor huisvesting arbeidsmigranten

3

Hoewel er in de uitzendbranche al regels gelden voor de huisvesting van arbeidsmigranten, ontstaan er steeds meer initiatieven om te voorkomen dan tijdelijke buitenlandse werknemers onder erbarmelijke omstandigheden komen te leven. De Limburgse gemeente Peel en Maas start deze week een meldpunt om misstanden bij de huisvesting te verzamelen en LLTB, het Productschap Vee en Vlees, vakbonden, gemeenten en de uitzendbranche gaan samenwerken om een landelijk keurmerk voor huisvesting van arbeidsmigranten in het leven te roepen.

Deze week start de Limburgse gemeente Peel en Maas een meldpunt voor misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Een speciaal telefoonnummer is in leven geroepen nadat afgelopen week twee caravans en een stal bij een frambozenbedrijf in Kessel werden ontruimd. Daar woonden acht Polen onder mensonwaardige omstandigheden, aldus de gemeente in Dagblad De Limburger. In Peel en Maas worden op ruim honderd plekken buitenlandse werknemers gehuisvest bij agrarische bedrijven. Om erachter te komen of er nog meer mis is, wordt er voortaan in de gemeente extra gecontroleerd op onacceptabele en onveilige situaties.

‘Wij vinden dit natuurlijk een goed initiatief, maar het is slechts een tijdelijke oplossing voor een kleine regio’, vertelt Herman Mertens van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Mertens: ‘Arbeidsmigranten doen vaak seizoensgebonden werk. Ze werken vandaag hier en morgen daar. Wanneer ze naar een andere gemeente vertrekken voor nieuw werk, hebben ze dus niets meer aan dat meldpunt. Daarom gaan wij nu aan de slag voor een gezamelijke landelijke aanpak.’

Landelijk
De afgelopen maanden zijn LLTB, het Productschap Vee en Vlees, vakbonden, overheden en de uitzendbranche met elkaar in overleg geweest over een keurmerk. De komende tijd gaan de betrokken partijen daar nog mee door, zodat de plannen tot in detail uitgewerkt kunnen worden. Medio 2013 moet het keurmerk er in ieder geval zijn. ‘Uiteindelijk moet er een onafhankelijke stichting ontstaan die het keurmerk verleent. Iedereen die arbeidsmigranten huisvest kan zich daarbij aanmelden. Die stichting gaat dan kijken of de huisvesting voldoet aan de normen’, vertelt Mertens. Waar nu vooral naar de brandveiligheid gekeken wordt, verplicht het keurmerk ook tot goede voorzieningen op het gebied van sanitair, keukens en hygiëne. Het keurmerk is dan een jaar geldig, zo wordt voorkomen dat de eigenaar de boel laat verslonzen. Huisvesting met het keurmerk komt op een website te staan.

Slechte omstandigheden
Vooral in provincie Limburg zijn er veel arbeidsmigranten, iets waar het LLTB erg blij mee is: ‘De bevolking in Limburg blijft krimpen, extra hulp vanuit het buitenland is dus zeer gewenst. Maar we willen deze nieuwe Limburgers wel op een fatsoenlijke manier verwelkomen.’ Volgens Mertens is 98 procent van de huisvesting prima in orde, maar die paar gevallen waar het niet in orde is, verpesten de reputatie van de agrarische sector.

Cao
Op dit moment is er geen algemene certifisering voor huisvesting. In de ABU cao zijn er wel regels opgenomen over huisvesting. ‘Of andere sectoren eveneens een verplichting invoeren, moeten ze zelf bepalen’, zegt Jochem Boer van ABU op donderdag in Dagblad De Limburger.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. het is inderdaad een feit dat veel buitenlanders slecht gehuisvest zijn echter doen ze het zelf ook wel ik heb in verhuur een recratie chalet ik heb al diverse aanvragen af gewezen omdat zij altijd met 8 man in een chalet voor 4 willen als een bedrijf waarvoor zij werken zou garanderen dat het er niet meer worden dan 4 had ik al vele mensen gelukkig kunnen maken

    met vr gr leo

  2. Sylvia van de Laar-Odenhoven op

    Uitzendbureaus, aangesloten bij de NBBU en ABU, welke arbeidsmigranten bemiddelen, dienen te voldoen aan de huisvestingsnormen van Certified Flexhome. Voor ons (Technodeal) is de tevredenheid van onze flexmigranten de beste graadmeter. Zitten we wel te wachten op nog een keurmerk?

Reageer