Arboregels gelden ook voor zzp’ers

0

Ook zelfstandigen zonder personeel moeten zich houden aan alle arboregels voor veilig en gezond werken.

Als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, gaan de regels voor bijvoorbeeld fysieke belasting of blootstelling aan geluid ook voor hen gelden.

Dat staat in een ontwerpadvies dat de raad dinsdag heeft gepubliceerd. Kern van het advies is dat alle werkenden, of dat nu werknemers of zzp’ers zijn, gelijke arbeidsomstandigheden moeten hebben. Nu gelden niet alle arboregels voor zzp’ers. Daardoor kan het voorkomen dat mensen die op dezelfde werkvloer werken, te maken hebben met verschillende regels.

De regels die werkenden moeten beschermen tegen ernstige risico’s gelden nu ook al voor iedereen. Dan gaat het bijvoorbeeld om voorschriften voor het werken met chemische stoffen, of regels die in de bouw het valgevaar moeten beperken. Maar de regels voor fysieke belasting behoren tot de voorschriften die nu niet voor zelfstandigen gelden.

De SER wil dat alle werkenden dezelfde bescherming tegen risico’s hebben. Op die manier wordt ook concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer