‘Erken zelfstandigen als sector’

0

Achmea, het Netwerk Zelfstandig Werkenden (NZW) en vakbond De Unie pleiten in een open brief aan Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en viceminister-president, om zelfstandigen als aparte sector te erkennen.

‘Zelfstandigen vallen niet onder een CAO. Zij dragen dus ook niet bij aan collectieve voorzieningen voor werknemers zoals scholing, duurzame inzetbaarheid en pensioen. Wij doen een beroep op de minister om zelfstandigen de status van aparte sector te geven’, zo is de uitleg van John Maassen (voorzitter Achmea Grootzakelijk)  en Reinier Castelein (voorzitter Netwerk Zelfstandig Werken (NZW) en vakbond De Unie).

Degelijk inkomen
Volgens de drie partijen komt een eigen sector de kwaliteit van de arbeidsmarkt ten goede en kunnen er collectief afspraken worden gemaakt. Hierdoor wordt ook wordt voorkomen dat zelfstandigen meeliften op sectorfondsen waar zij niets aan afdragen. Sectorvoorwaarden voor zelfstandigen moeten zorgen voor een goede kwaliteit van arbeid, een degelijk inkomen en passende oplossingen voor duurzame inzetbaarheid. Ook willen de partijen dat wordt onderzocht welke voorzieningen er moeten komen om ondernemersrisico’s op te vangen.

Collectief pensioen
Volgens Achmea, NZW en De Unie heeft minister Asscher inmiddels alle instrumenten verkend die zelfstandigen de kenmerken van een sector geven. Zo heeft het Ministerie van Sociale Zaken naar aanleiding van het SER-rapport ZZP in beeld de mogelijkheden verkend voor een collectief pensioen voor zelfstandigen. En ook het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Zelfstandigen Zonder Personeel (OOZZP) werd reeds erkend.

Bron: Achmea


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer