EU-akkoord over detacheringsrichtlijn

0

Tijdelijke werknemers uit een ander EU-land krijgen dezelfde beloning voor hetzelfde werk als hun collega’s in het gastland. Over vier jaar geldt de detacheringsrichtlijn in de hele EU.

Dat is het resultaat van anderhalf jaar moeizaam onderhandelen tussen de EU-lidstaten over herziening van de zogenoemde Europese detacheringsrichtlijn. Die gaat over vier jaar in de hele EU gelden maar vooralsnog niet voor de transportsector. Polen, Hongarije, Litouwen en Letland stemden overigens tegen.

‘Gelijk loon voor hetzelfde werk’

Het akkoord tussen de EU-ministers van Sociale Zaken in Luxemburg betekent dat bijvoorbeeld een Poolse timmerman die tijdelijk naar Nederland komt hetzelfde loon moet krijgen als de Nederlandse collega met wie hij samenwerkt. Ook alle extra vergoedingen als een dertiende maand moeten betaald worden. De detacheringsperiode is beperkt tot twaalf maanden maar kan eventueel met zes maanden worden verlengd.
Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) boekt daarmee op de valreep nog een succes in zijn strijd tegen ‘oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden’ binnen de EU. Asscher heeft zich sinds 2013 ingezet voor ‘dezelfde beloning voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek’ in de EU. “Het voelt als een bekroning. Maar het is vooral mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter.”

De bestaande wet uit 1996 wordt nu vaak nog door werkgevers in de EU gebruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen, zoals Polen of Bulgarije. Dit gebeurt vooral in de bouw, de verwerkende industrie en het wegvervoer.

CNV nog kritisch

EU-parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) noemt het een ‘historisch akkoord’. Maar Vakbond CNV reageert minder positief. “Er is een stap gezet op weg naar het terugdringen van oneerlijke concurrentie, maar we zijn er echt nog lang niet”, zo zegt voorzitter Maurice Limmen tegenover nu.nl. Vakbond CNV plaatst bijvoorbeeld de kanttekening dat sociale premies nog twee jaar lang in het thuisland kunnen worden betaald en het pensioen uitgezonderd is.

Bronnen: ANP/nu.nl

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer