Forse omzetgroei Randstad, Nederland blijft achter

0

Uitzendconcern Randstad heeft het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd een omzet behaald van bijna 5,9 miljard euro. Dat is 10% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Nederland is de omzetgroei echter beperkt.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die uitzendconcern Randstad vandaag heeft bekendgemaakt.
Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 288 miljoen euro, tegen bijna 271 miljoen euro vorig jaar. De nettowinst kwam uit op ruim 165 miljoen euro, tegen 177 miljoen euro een jaar eerder.

Reorganisatie Monster

De nettowinst viel wel lager uit, onder meer doordat het bedrijf flink investeert in het vorig jaar overgenomen Monster in de VS. In het derde kwartaal trok Randstad 21 miljoen euro uit voor de reorganisatie van Monster. Volgens financieel directeur Robert Jan van de Kraats van Randstad zal de komende maanden nog eens 12 miljoen euro die kant op gaan. Al bij de overname vorig jaar wist Randstad dat er flink geïnvesteerd moest worden om de bedrijfsvoering bij Monster vlot te trekken.

Nauwelijks omzetgroei Nederland

In Nederland boekte Randstad in het derde kwartaal van 2017 een omzet van bijna 830 miljoen euro. Dat komt neer op een organische groei van slechts 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als marktleider zit Randstad in een positie dat het ook opdrachten bewust kan laten lopen, zo geeft het uitzendconcern als verklaring voor de beperkte omzetgroei. Van der Kraats spreekt van 100 miljoen euro aan opdrachten die Randstad links liet liggen vanwege een gebrek aan marges.

Europa positief

Verder vielen de positieve resultaten in Frankrijk op. In het land steeg de omzet met 14%. Van de Kraats merkt daarbij op dat de Franse economie wat later de wind in de zeilen kreeg. In Italië bleef Randstad profiteren van een recente overname. De omzet in het Zuid-Europese land steeg met ruim een kwart, terwijl ook de winstgevendheid werd opgevoerd.

Verdere groei

Volgens Randstad was de autonome omzetgroei ‘robuust’. In Europa werd het momentum vooruitgeholpen door onder meer digitale initiatieven. Het bedrijf ziet de lonen in Europa nog niet snel oplopen. In de Verenigde Staten was er sprake van stabiele prestaties. Daarbij werden de ‘marginale” effecten’ op de resultaten van de orkanen die huishielden in de VS buiten beschouwing gelaten.
Volgens Randstad is er momenteel een gezonde basis voor verdere groei. Wel benadrukt Van de Kraats dat Randstad nooit te ver vooruit kan kijken.

Bron: ANP/Randstad

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer