‘Gemeentelijke opdrachten voor zzp’er te complex’

0

Zzp’ers komen bijna niet in aanmerking voor een opdracht van gemeenten omdat die aanbestedingstrajecten veel te complex zijn. Dat zei een woordvoerster van de Kamer van Koophandel Rotterdam (KvK) naar aanleiding van een onderzoek onder zzp’ers.

 "Het is voor zzp’ers veel te ingewikkeld om in zo’n traject mee te draaien. Ze zijn er niet op toegerust, maar tegelijkertijd zijn zzp’ers voor veel gemeenten te kwetsbaar. Als er een omvalt of alleen al ziek wordt, kan dat voor een gemeente grote gevolgen hebben’’, aldus de woordvoerster.

Onderzoek 

Uit het onderzoek blijkt ook dat gemeenten nog weinig inspelen op de nieuwe trend van zzp’ers. In Nederland groeide het aantal zzp’ers afgelopen 15 jaar van 400.000 naar 800.000. Bij de KvK Rotterdam staan nu ruim 90.000 zelfstandigen zonder personeel ingeschreven. "Dat is bijna 70 procent van het totale aantal actieve ondernemingen in de regio Rijnmond, Drechtstreek en Gouda’’, aldus de KvK. 

Huisvesting

De steekproef heeft uitgewezen dat bijna een vijfde van alle zzp’ers naar andere huisvesting in de eigen gemeente zoekt. "Het gaat niet alleen om flexibele kantoorruimte, ook is er vraag naar kleine werkplaatsen en bedrijfsverzamelgebouwen die samenwerking eenvoudiger maken’’, constateert de kamer.

Die vindt het belangrijk dat er bij gemeenten meer aandacht komt voor zzp’ers. "Niet alleen omdat sterke zzp’ers geen beroep doen op een uitkering, maar ook omdat tussen zzp’ers groeiers zitten die zorgen voor nieuwe werkgelegenheid.” 

De nieuwe aanbestedingsregels moeten zelfstandigen wel makkelijker maken om mee te dingen in aanbestedingstrajecten. .
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer