Kamp en Kamer worstelen met zzp’ers

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en de Tweede Kamer worstelen met de soms kwetsbare positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) op de arbeidsmarkt.

Dat bleek eerder deze week tijdens een debat in de Kamer over zelfstandig ondernemers.

Van links tot rechts in de Kamer worden regelmatig voorstellen gedaan om te voorkomen dat met de groeiende groep zzp’ers een grote kwetsbare groep werkenden ontstaat. Ze sparen vaak niet voor hun pensioen en zijn in veel gevallen niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, waardoor het risico op een bestaan in armoede groot is als zaken misgaan.

Maar Kamp vindt dat het gaat om ondernemers en wil ervoor waken ze onder collectieve werknemersregelingen te laten vallen. Desondanks heeft het wel zijn aandacht dat zzp’ers vaak hun pensioen niet goed geregeld hebben en in een kwetsbare positie terecht kunnen komen.

Het kabinet heeft al aangekondigd dat werknemers die voor zichzelf beginnen als zzp’er, straks langer voordeliger kunnen sparen voor hun oude dag via het pensioenfonds van hun oude werkgever. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mate waarin pensioenvoorzieningen nu wel of niet aansluiten bij de behoefte van de eenpitters.

Verder wil de minister voorkomen dat werkgevers in toenemende mate mensen in de positie van zzp’er dwingen terwijl het gewoon werknemers zijn, zoals in de postsector. Hij studeert hier nog op.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer