Kwart bedrijven kiest voor expats in krappe arbeidsmarkt

0

Bijna een kwart (24%) van de organisaties voelt zich genoodzaakt om mensen uit het buitenland aan te nemen door een gebrek aan kennis en vaardigheden bij Nederlandse werknemers. Toch heeft de helft (49%) liever een landgenoot aan dan een expat.

Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard in opdracht van hr-dienstverlener Holland Payroll (onder mensen die zich bezighouden met het aannemen van mensen).

Personeelswerving

“In bepaalde sectoren kan het lastig zijn om functies vervuld te krijgen. De logische stap is dan om over de grenzen te gaan kijken. Een pluspunt van het aannemen van mensen uit het buitenland met andere culturen, is dat zij zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer en daar kunnen bedrijven hun voordeel mee doen”, vertelt Niels Brandsma, algemeen directeur van Holland Payroll.
Toch wil 53% van de mannen die zich bezighouden met personeelswerving liever een Nederlander aannemen, terwijl onder de vrouwen 42% deze voorkeur heeft. Bij twintigers die verantwoordelijk zijn voor het aannemen van nieuw personeel, trekt 63% liever iemand aan van Nederlandse bodem.

Bezwaren tegen expats

80% van de Nederlanders denkt niet dat expats een betere werkethos hebben dan Nederlanders. Brandsma: “We wilden graag weten in hoeverre en waarom HR-professionals zouden kiezen voor een Nederlander of een expat. Werkethos blijkt maar een hele kleine rol te spelen bij deze afweging.” De volgende bezwaren leggen wel gewicht in de schaal bij de afweging om voor een Nederlandse of buitenlandse werknemer te kiezen:

  • buitenlanders beheersen de Nederlandse taal vaak niet: 60%
  • cultuurverschillen: 55%
  • het is te veel administratief werk: 34%

“Hoewel elke reden legitiem is, zijn het allemaal randvoorwaarden. Geen enkel bezwaar heeft inhoudelijk met werkzaamheden te maken. De Nederlandse taal is te leren, in veel gevallen kunnen werknemers uit het buitenland zich prima aanpassen aan onze cultuur en het administratieve werk is uit handen te geven”, zo stelt Brandsma.

Wet- en regelgeving expats

Hoewel er relatief veel vraag is naar geschoold personeel uit het buitenland weet driekwart (74%) niet met welke wet- en regelgeving zij rekening moeten houden bij het aannemen van expats. Brandsma: “Iemand uit Nederland is nu eenmaal makkelijker aan te nemen dan iemand uit het buitenland. Het zou goed zijn als de informatievoorziening over dit onderwerp verbetert, zodat werkgevers minder huiverig zijn om talent van over de grenzen aan te nemen.”

Bron: Holland Payroll

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer