Meer vrouwelijke freelancers, mannen verdienen meer

0

Steeds meer vrouwen kiezen voor een bestaan als freelancer. Wel zagen mannelijke zzp’ers hun gemiddelde omzet meer stijgen dan vrouwen.

Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van payrollbedrijf Tentoo.

Stijging omzet
De gemiddelde omzet van Nederlandse freelancers steeg in het tweede kwartaal, al was het beperkt (1,3 procent). Ook de gemiddelde tarieven kenden een lichte stijging (0,3 procent). Het aantal gewerkte uren nam wel behoorlijk toe. Volgens de kwartaalmonitor van Tentoo groeide het gemiddeld aantal gewerkte uren met ruim 10 procent. Ook het aantal opdrachtgevers nam met een vergelijkbaar percentage toe (9 procent).

Rotterdam sterkste stijging
Vooral in Rotterdam nam het aantal freelancers flink toe. De Maasstad kende met ruim 17 procent de grootste stijging van de grote steden. In Rotterdam kenden de freelancers ook een fikse omzetstijging. Er was sprake van een toename van ruim 10 procent.

Omzet vrouwen blijft achter
Qua gemiddelde toename van de beloning voor hun werkzaamheden, blijven vrouwen nog achter bij hun mannelijke collega’s. Mannen verdienden in het tweede kwartaal van 2015 gemiddeld 1,7 procent meer, terwijl vrouwen 1,2 procent meer vergoeding ontvingen. Paul den Ronden, algemeen directeur Tentoo: ‘Mannen kunnen meer uren maken dan vrouwen, doordat veel vrouwen bewust parttime werken. Daardoor is er voor hun mannelijke collega’s meer ruimte om meer te werken en dus meer omzet te genereren.’

Vrouwelijke freelancers
In het tweede kwartaal van 2015 nam het aantal vrouwelijke freelancers met ruim 15 procent toe, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal mannelijke freelancers nam eveneens toe, maar in mindere mate (ruim 5 procent). Den Ronden: ‘Steeds meer vrouwen kiezen voor een bestaan als freelancer. Dit wordt mede veroorzaakt doordat zij, vaker dan mannen, parttime werken. Als freelancer kunnen zij hun eigen tijd indelen, wat voor hen een groot voordeel is. Deze flexibiliteit maakt hen ook zeer interessant voor opdrachtgevers. Daarom verwacht ik voor de komende tijd een verdere toename van het aantal vrouwelijke freelancers.’

Bron: Tentoo


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer