Minder verschillen in tarieven zzp’ers

0

De uurtarieven die freelancers in verschillende branches hanteren zijn dichter bij elkaar komen te liggen. Het gemiddelde uurtarief is 45 euro.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl.

De freelancers die vorig jaar het best werden betaald, zijn in 2014 21% minder gaan verdienen. Daarentegen hebben freelancers die vorig jaar minder dan 45 euro per uur rekenden, hun tarieven zien groeien.

Best betaalde freelancers
Freelancers binnen de branche ‘marketing’ vragen nu 21% minder dan vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van 49 euro verdienen zij echter nog wel boven het marktgemiddelde. Docenten, fotografen en office managers rekenden het afgelopen jaar een tarief van boven de 60 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager.

Gemiddeld uurtarief provincies
Freelancers uit Gelderland zijn met een gemiddeld uurtarief van 49 euro de duurste van Nederland. De goedkoopste freelancers zijn te vinden in Flevoland waar gemiddeld 33 euro per uur gevraagd wordt. Zij hebben een daling van maar liefst 33% doorgemaakt.

Freelancers in de Randstad
Van de grote steden zijn freelancers in Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van 50 euro, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk 49 en 48 euro per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van 41 euro en scoort daarmee onder het marktgemiddelde.

Groeiend aantal zzp’ers
Volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, zijn de tariefverschuivingen te wijten aan het toenemende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland. Dat heeft zijn weerslag op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. ‘Offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven.’

Poot verwacht dat de tarieven de komende maanden iets gaan stijgen door de aantrekkende economie.

Lees ook: Hogere tarieven in aantrekkende markt zzp’ers

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer