NBBU wil flexkrachten aan hypotheek helpen

0

De NBBU sluit zich met twintig uitzendbureaus aan bij het project om het voor uitzendkrachten gemakkelijker te maken een hypotheek voor een huis te krijgen. Afhankelijk van de uitkomst van een arbeidsmarktscan komt een flexkracht hiervoor in aanmerking.

Dat heeft de NBBU gisteren bekend gemaakt.

Voor uitzendkrachten is het moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar in de praktijk vaak (te) ingewikkeld.

Arbeidsmarktscan
Door dit project kan de uitzendkracht via een zogenoemde Arbeidsmarktscan van onderzoeksbureau Intelligence Group een document krijgen over hun arbeidsmarktpositie. Bij deze arbeidsmarktscan wordt het arbeidsverleden, de huidige situatie en het toekomstperspectief (arbeidsmarktkansen) van de flexkracht getoetst. Daarbij wordt op basis van uitgebreide, objectieve data gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende 5 jaar. Een positieve score geeft vervolgens voldoende zekerheid dat ze de toekomstige betalingsverplichtingen van een hypotheek kunnen blijven voldoen. Eis is wel dat men minimaal een jaar moet hebben gewerkt.
Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen. Huis & Hypotheek en de Hypotheekshop doen mee met dit project. Deze hypotheekverstrekkers zijn bereid uitzendkrachten met een positieve uitkomst van de arbeidsmarktscan in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.

De arbeidsmarktscan is ook inzetbaar voor mensen die werkzaam zijn in payrollverband of op basis van een tijdelijk contract.

In dit project wil de NBBU als brancheorganisatie de Arbeidsmarktscan op grotere schaal uitrollen. Zo’n 20 NBBU-leden doen mee vanaf de start, waaronder DIT Personeel met 1.400 uitzendkrachten en In Person met 20.000 uitzendkrachten.

Bron: NBBU

Noot van de redactie: 
Dit voorjaar maakte Unique ook al bekend met de Intelligence Group, de Hypotheekshop en Huis & Hypotheek samen te werken om flexkrachten via de Arbeidsmarktscan een de mogelijkheid te bieden om een hypotheek te krijgen.

Ook Randstad werkt sinds vorig jaar aan een proef om flexkrachten makkelijker in aanmerking te laten komen voor een hypotheek. Randstad biedt haar flexkrachten  een perspectiefverklaring als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekker Obvion zou onder meer een aantal flexwerkers met een perspectiefverklaring een hypotheek verstrekken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer