Perspectiefverklaring mogelijk voor meer uitzendkrachten

0

Het aanvragen van een hypotheek via een zogeheten perspectiefverklaring is nu mogelijk voor vrijwel alle uitzendkrachten. Daarvoor mogen zij ook een externe taxateur inschakelen; tot nu toe was dat alleen mogelijk via een taxateur van het uitzendbureau.

Veel geldverstrekkers hanteren sinds twee jaar de perspectiefverklaring. Daarmee kunnen uitzendkrachten bij het aanvragen van een hypotheek aantonen dat zij de komende jaren een bestendig inkomen kunnen verwachten. Voorwaarde is dat de uitzendkracht voor een gecertificeerd uitzendbureau werkt. De hypotheekaanvraag wordt dan beoordeeld door een door het uitzendbureau intern aangestelde Perspectief Taxateur.

Uitzendbureau hoeft geen eigen taxateur te hebben

Nu mag de aanvrager ook een Externe Perspectief Taxateur inschakelen, zodat het uitzendbureau niet zelf een taxateur in huis hoeft te hebben. ” Prachtig dat een eigen huis nu binnen bereik komt van nog meer uitzendkrachten. In dit geval uitzendkrachten die werken via een uitzendbureau uit het mkb, zoals een van onze meer dan 1250 leden”, aldus NBBU-directeur Marco Bastian. Deze week kreeg Michel van Veen, werkzaam via uitzendbureau DusDoen, als eerste een perspectiefverklaring ontvangen die is opgesteld door All About Flex, Extern Perspectief Taxateur. Het bedrijf uit Weesp is tot nu toe als enige ingeschreven in het register van externe taxateurs.

Minimaal 52 weken ervaring

Als een externe partij wordt ingeschakeld voor de aanvraag van de Perspectiefverklaring, moet de uitzendkracht tenminste 52 weken beoordeelbare werkervaring hebben. De toekomstige inzetbaarheid wordt beoordeeld op basis van de gegevens uit zijn of haar dossier, een gesprek met de consulent en de score van een arbeidsmarktscan. “Dit leidt tot een evenwichtige beoordeling of er de komende jaren sprake is van een bestendig inkomen.”

19 geldverstrekkers werken ermee

Samen met een werkgeversverklaring kan de uitzendkracht vervolgens aankloppen bij een van de aangesloten geldverstrekkers: ABN Amro, Aegon, Allianz, Argenta, BLG Wonen, Delta Lloyd, Florius, Hypotrust, ING, Nationale-Nederlanden, NIBC Direct, Obvion, Rabobank, Reaal, Regiobank, Robuust, SNS, Triodos Bank en Vista.

Twee op drie worden geaccepteerd

Vorig jaar bleek uit cijfers van Randstad dat twee van de drie aanvragen voor een perspectiefverklaring worden geaccepteerd. Afwijzingen komen meestal voor doordat de uitzendkracht nog geen jaar voor een en hetzelfde uitzendbureau werkt of omdat niet alle benodigde documenten tijdig werden aangeleverd. In 5% van de gevallen wordt de aanvraag afgewezen omdat er te weinig uitzicht is op een bestendig inkomen.

Bron: NBBU

Over Auteur

Reageer