Omgaan met agressie

0

Ook op het werk kan je te maken krijgen met agressie. Hoe ga je hier mee
om?

Zinloos geweld: er zijn zelfs hele websites aan gewijd. Helaas komt dat zinloze geweld niet alleen voor tijdens stapavondjes. Ook op het werk krijgen mensen te maken krijgen met verbaal en fysiek geweld. Van bezoekers, klanten, collega’s of andere relaties. Hoe kun je hier goed mee omgaan?
  1. Vertrouw op je intuïtie. Geeft een bepaalde uitzendkracht je een angstig gevoel? Spreek dan niet alleen met hem of haar af. Loop je liever niet alleen naar de auto ’s avonds? Vraag een collega om mee te lopen. Intuïtie is een samenspel van ervaringen en genetische informatie uit de tijd dat de mens nog voortdurend in gevaar verkeerde. Het lijkt misschien maar ‘een gevoel’ maar het is raadzaam ernaar te handelen.
  2. Blijf rustig onder het verbaal geweld. Agressief reageren is meestal olie op het vuur. Probeer de boze persoon te kalmeren door begripvol te reageren en te blijven herhalen wat de ander zegt. Zo creeer je de tijd om de gemoederen tot bedaren te laten komen. Bovendien heeft iemand die eerst langdurig staat te schreeuwen meestal geen energie meer om tot een fysieke aanval over te gaan.
  3. Laat verbaal geweld niet escaleren naar fysiek geweld. Een paar manieren zijn: gaan staan (dan lijk je minder op een goed slachtoffer), oogcontact maken, luid en duidelijk praten, een collega roepen of de politie (laten) bellen.
  4. Vecht terug als je fysiek wordt aangevallen. Alles is geoorloofd: schoppen, slaan, bijten, knijpen. Heel hard gillen schrikt veel aanvallers ook af. Ben je bang? Volg een cursus zelfverdediging. Dat geeft zelfvertrouwen.
  5. Is de aanvaller gewapend met een mes of pistool? Dan is terugvechten vaak geen optie. Maak jezelf zo klein mogelijk: duik een hoek in en sla de armen om het hoofd. Roep om hulp. Of probeer te vluchten: ren de gang op, spring desnoods uit het raam .
  6. Doe altijd aangifte. Vraag om slachtofferhulp om latere problemen te voorkomen.
  7. Last van een stalker? Dit is ook een vorm van geweld. Bel bij iedere contactpoging van de stalker de politie. Op die manier kan de politie direct ingrijpen als de situatie echt dreigend wordt.
     
Auteur: Inge Berg

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer